Kuva: bit.ly/137zZTE
Kuva: bit.ly/137zZTE

Timanttitetra (Moenkhausia pittieri) on Etelä-Amerikan Venezualassa luontaisesti elävä tetrojen heimoon kuuluva kalalaji.

Timanttitetra on parvikala, joten yhdessä akvaariossa tulisi olla vähintään 6 timanttitetraa, jotta kalat voisivat käyttäytyä luonnollisesti. Timanttitetra on käyttäytymiseltään vilkas ja eloisa, joten kovin pieneen akvaarioon sitä ei kannata laittaa.

Ulkonäkö

Timanttitetrat voivat kasvaa jopa 6 cm pitkiksi. Koiraiden evät kasvavat naaraiden eviä suuremmiksi, muita helposti havaittavia sukupuolieroja timanttitetralla ei ole.

Kala on perusväritykseltään hieman hopeanhohtoinen. Sopivassa valossa sen iho kimmeltää kauniisti, mistä nimitys timanttitetra tuleekin. Silmän yläpuolella sillä on punainen piste. Kalassa on myös havaittavissa hailakka musta raita.

Hoito ja elinympäristö

Timanttitetralle sopiva veden lämpötila on noin 23-27 °C. Veden pH-arvon tulisi olla 6-7. Veden tulisi olla suhteellisen pehmeää.

Timanttitetrat kannattaa asetta akvaarioon, jossa on runsaasti kasveja. Näin timattitetrat pystyvät käyttäytymään luonnollisemmin ja piiloutumaan kasvien sekaan. Koska timanttitetrat ovat aktiivisia ja liikkuvia kaloja, ei niitä kannata laittaa kovin pieneen akvaarioon.

Timanttitetrat pärjäävät akvaario-olosuhteissa mukavasti sekaruoalla, kuten hiutaleilla sekä pakastetuilla, pakastekuivatuilla tai elävillä eläimillä.

Lisääntyminen

Timanttitetrat saattavat kutea jopa seura-akvaariossa, mutta erillinen kutuakvaario on varmin tapa kalojen lisäämiseksi. Kalat tulisi ruokkia hyvin ennen kutuakvaarioon siirtoa, joka on sisustettu runsaalla kasvustolla. Veden tulisi olla erittäin pehmeää ja pH-arvon noin 6. Sopiva kutulämpötila on noin 26-28 °C. Vanhemmat kannattaa poistaa kutuakvaariosta kutemisen jälkeen, etteivät ne syö omia jälkeläisiään.

Timanttitetra (Moenkhausia pittieri)

Updated on 2018-05-22T14:17:19+00:00, by attetude.