Kuva: bit.ly/10bop66
Kuva: bit.ly/10bop66

Sitruunatetra (Hyphessobrycon pulchripinnis) on Amazonin alueella Etelä-Amerikassa luonnollisesti elävä tetrakaloihin kuuluva parvikala. Sitruunatetra on ollut jo pitkään suosittu akvaariokala. Sitruunatetraa on tuotu länsimaihin akvaariokäyttöön jo 1930-luvulla.

Sitruunatetra on parvikala, jonka parvessa tulisi olla vähintään kuusi kalaa, mutta jos akvaarion koko vain sallii, kannattaa parvesta tehdä minimivaatimusta suurempi. Sitruunatetrat uivat akvaarion keskiosassa. Ne sopivat hyvin seura-akvaarioon.

Ulkonäkö

Sitruunatetrat kasvavat noin 5 cm pitkiksi. Naaras on koirasta hieman pulleampi. Koiraan peräevän musta reuna on hieman vahvempi väritykseltään kuin naaraan.

Perusväritykseltään sitruunatetra on harmaankellertävä, joka saattaa parhaimmillaan näyttää jopa kullanhohtoiselta. Tietyissä valaistusolosuhteissa kala saattaa vaikuttaa hieman läpinäkyvältäkin. Sen selkäevä muistuttaa hieman hain selkäevää, ja sen päässä on valkoinen alue. Vatsaevä on väritykseltään mustakeltainen. Silmän yläosa on punainen tai oranssi.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva lämpötila sitruunatetroilla on noin 23-26 °C. Veden pH-arvon tulisi olla tetrakaloille tyypillinen 6-7,5. Veden tulisi olla joko pehmeää tai keskikovaa.

Akvaariossa tulisi olla runsaasti kasvustoa, mutta sen keskiosasta tulisi löytyä myös paljon vapaata uintitilaa, jotta sitruunatetrat pystyvät käyttäytymään mahdollisimman luontaisella tavalla.

Sitruunatetroja voi ruokia hiutaleruoilla, pakastetuilla ja elävillä eläimillä, surviassääsken toukilla sekä akvaarion lasiin kiinnitettävillä tableteilla.

Lisääntyminen

Sitruunatetra on vaikea viljeltävä, mutta se saattaa onnistua kutuakvaariossa, johon valitaan hyvinvoiva pariskunta. Kutuakvaarion veden tulisi olla pehmeää. Sitruunatetrat syövät omaa mätiään, joten ne tulisi siirtää kudun jälkeen pois kutuakvaariosta.

Sitruunatetra (Hyphessobrycon pulchripinnis)

Updated on 2018-05-22T14:17:19+00:00, by attetude.