Kuva: bit.ly/Z87rIm
Kuva: bit.ly/Z87rIm

Safiiritetra eli kolumbiantetra (Hyphessobrycon columbianus) on tetrojen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa laji elää Rio Acandi -joen vesistöissä Kolumbiassa.

Safiiritetra sopii käytöksensä puolesta hyvin seura-akvaarioon. Sijoitamista suurieväisten ja hitaiden kalojen joukkoon tulisi välttää, sillä safiiritetra saattaa alkaa näykkimään näiden eviä. Näykkimistä voidaan vähentää pitämällä safiiritetraa sopivassa parvessa. Safiiritetraparvessa tulisi olla vähintään 6-10 kalaa, mutta se arvostaa myös suurempia parvia.

Ulkonäkö

Safiiritetra kasvaa noin 7 cm:n mittaiseksi. Naaraat ovat hieman koiraita pulleampia, koirailla puolestaan on usein hieman pidempi selkäevä. Kala on ruumiinrakenteeltaan melko litistynyt, muistuttaen hieman lahnaa.

Väritykseltään safiiritetra on vaaleanharmaa tai vaaleansininen. Evät ovat väriltään punaisia.

Hoito ja elinympäristö

Safiiritetra viihtyy parhaiten vedessä, jonka lämpötila on 24-28 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 5,5-7. Veden tulisi olla melko pehmeää.

Akvaarion tulisi olla vähintään 80 cm pitkä, ja tilavuudeltaan vähintään noin 100 litraa. Luonnossa safiiritetra elää alueilla, joissa ei ole huomattavasti kasveja, mutta se viihtyy hyvin myös melko runsaskasvisessa akvaariossa.

Safiiritetraa voi ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä eläville tai pakastetuilla ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Safiiritetraa voidaan lisätä samaan tapaan kuin useimpia muita pikkutetroja. Viljelyn kannalta paras valinta on asettaa kutupari tai ryhmä kaloja erilliseen kutuakvaarioon.  Vanhemmat poistetaan akvaariosta kutemisen jälkeen, jotta ne eivät söisi omia mätimuniaan. Poikasia voidaan ruokkia aluksi likoeläimillä ja hieman myöhemmin artemian toukilla.

Safiiritetra (Hyphessobrycon columbianus)

Updated on 2018-05-22T14:17:18+00:00, by attetude.