Kuva: bit.ly/16F03o9
Kuva: bit.ly/16F03o9

Rubiinitetra (Hemigrammus erythrozonus) on Etelä-Amerikan Guyanassa luontaisesti elävä tetrakalojen heimoon kuuluva kala, joka on saanut suosiota myös akvaariokalana. Rubiinitetrat elävät 2-4 vuotta.

Rubiinitetra on parvikala, ja yhdessä parvessa tulisi olla vähintään 6 rubiinitetraa. Suuremmat parvet ovat kuitenkin rubiinitetroille vain hyväksi, ja parhaimmillaan rubiinitetrojen hieno ulkonäkö tulee esille noin 20 kalan parvissa.

Rubiinitetra on kala, joka viihtyy hyvin seura-akvaariossa. Ne saattavat joissakin tilanteissa alkaa parveilemaan kardinaalitetrojen kanssa, mikä tekee niistä yhdessä varsin vaikuttavan näyn. Rubiinitetrat ovat kuitenkin jo omanakin parvenaan hieno näky.

Ulkonäkö

Rubiinitetra on pituudeltaan noin 4-5 cm pitkä, koiraan ollessa hieman naarasta lyhyempi ja hoikempi. Koiraan ja naaraan erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa, ennen kuin kalat ovat täysikasvuisia, ja naaraat alkavat kantaa munia.

Rubiinitetra on perusväriltään hopeinen, ja sen ulkonäköä koristaa koko kalan mittainen oranssinpunainen juova. Kylkijuova tulee parheiten esiin akvaarion tummaa pohjaa ja runsasta kasvustoa vasten, josta se loistaa näkyvästi. Rubiinitetrasta on olemassa myös alalajeja, jotka poikkeavat tavallisesta rubiinitetrasta väritykseltään.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila rubiinitetralle on noin 22-26 °C, mieluisimman lämpötilan ollessa noin 25 astetta. Veden pH-arvon tulisi olla 6-7,5. Veden ktulisi olla kovuudeltaan 6-18 °dH, mutta lisääntymisen kannalta sen tulisi olla korkeintaan 12 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm pitkä, jotta rubiinitetrat mahtuvat liikkumaan kunnolla.

Rubiinitetran ruokavalioksi kelpaa hyvälaatuinen hiutaleruokavalio, jonka lisäksi sille voi muiden tetrojen tapaan antaa myös pakastettuja tai eläviä eläimiä.

Lisääntyminen

Rubiinitetraa voidaan lisätä sijoittamalla kutupari pienempään kutuakvaarioon. Kutulämpötilan tulisi olla hieman alle mieluisimman lämpötilan, noin 24 astetta. Kun pari on kutenut, poistetaan ne kutuakvaariosta. Poikaset lähtevät uimaan hieman alle viikon kuluettua kudusta.

Rubiinitetra (Hemigrammus erythrozonus)

Updated on 2018-05-22T14:17:18+00:00, by attetude.