Kuva: bit.ly/XdgeFt
Kuva: bit.ly/XdgeFt

Roiskuttajatetra (Copella arnoldi) on tetroihin kuuluva kalalaji. Luonnossa roiskuttajatetroja elää Amatsonin jokialueella Brasiliassa.

Roiskuttajatetra ei ole välttämättä kaikista paras kala seura-akvaarioon, mutta se pärjää sellaisessakin, eritysesti jos muut lajit ovat suhteellisen samankokoisia ja rauhallisia lajeja.

Roiskuttajatetra on parvikala, joten yhteen akvaarioon tulisi sijoittaa vähintään 8-10 yksilöä. Kala näyttäytyy tällöin luonnollisimmillaan.

Ulkonäkö

Roiskuttajatetrat kasvavat noin 7-9 cm pitkiksi. Ruumiinmuodoltaan roiskuttajatetra on pitkulainen kala. Koiraat ovat naaraita kookkaampia. Pituuden lisäksi koiraat ovat myös värikkäämpiä ja niiden evät ovat pidempiä. Evien pituusero näkyy erityisesti pyrstössä.

Väritykseltään roiskuttejatetra on vaaleanruskea tai oliivinvihreä. Kalan vatsapuoli on vaaleampi ja sen kyljessä kulkee tummempi raita.

Hoito ja elinympäristö

Mieluisa veden lämpötila roiskuttajatetralle on noin 22-28 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla 5,5-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla melko pehmeää.

Roiskuttajatetran akvaarion tulisi olla vähintään 90 cm pitkä. Roiskuttajatetra viihtyy parhaiten akvaariossa, jossa on runsaasti kasveja. Erityisesti pintakasvit ovat sen mieleen.

Roiskuttajatetra syö luonnossa pääosin pieniä selkärangattomia eläimiä veden pinnalta. Akvaariossa sille voi syöttää sopivan kokoista kuivaruokaa sekä esimerkiksi artemian toukkia.

Lisääntyminen

Roiskuttajatetran lisääntymistapa on erittäin mielenkiintoinen. Koiras etsii aluksi sopivan paikan mätimunille, joka on käytännössä vedenpinnan yläpuolella olevan kasvin lehden päällysosa. Löydettyään paikan se houkuttelee paikalle naaraan, joka hyppää koiraan kanssa lehden päälle. Naaras laskee mätimunat lehdelle.

Koiras siirtyy tämän jälkeen kosteuttamaan munia. Se roiskuttelee niiden päälle vettä muutaman minuutin välein parin vuorokauden ajan, lukuunottamatta pimeää aikaa. Poikaset kuoriutuvat ja hyppäävät veteen. Roiskuttajatetroja viljellessä kannattaa vanhemmat tässä vaiheessa poistaa akvaariosta, jotta ne eivät söisi poikasiaan. Poikasia voidaan syöttää aluksi likoeläimillä ja hieman myöhemmin artemian toukilla.

Roiskuttajatetra (Copella arnoldi)

Updated on 2018-05-22T14:17:18+00:00, by attetude.