Kuva: bit.ly/XnMumo
Kuva: bit.ly/XnMumo

Punatetra (Hyphessobrycon flammeus) on Rio de Janeiron läheisistä joista kotoisin oleva tetroihin kuuluva kalalaji. Punatetra on luonnossa erittäin uhanalainen sen elinympäristön tuhoutumisen vuoksi, ja onkin mahdollista, että sitä ei esiinny enää ollenkaan luontaisena. Akvaariokalana pitämisen ansiosta sen laji kuitenkin jatkuu.

Punatetra on parvessa viihtyvä kala. Punatetroja tulisi olla samassa akvaariossa vähintään 6 kappaletta. Akvaarion tulisi olla suhteellisen runsaskasvuinen ja pohjan tulisi olla mielellään tummahko. Punatetra on rauhallinen kala, ja se viihtyy hyvin seura-akvaariossa muiden rauhallisten kalojen kanssa.

Ulkonäkö

Punatetra kasvaa kooltaan noin 4 cm pitkäksi. Se on perusväritykseltään punakultainen. Erityisesti sen evissä ja takaosassa näkyy sen punainen väritys. Lisäksi sen etuosassa on havaittavissa pystysuoria mustia raitoja.

Hoito ja elinympäristö

Punatetrat pärjäävät hyvin vaihtelevissa olosuhteissa. Sopiva veden lämpötila niille on noin 21-27 °C. Veden pH-arvon tulisi olla 6-7,5. Vesi voi olla pehmeää tai keskikovaa.

Punatetrat viihtyvät kasvien suojassa, joten akvaariossa tulisi olla ainakin jonkin verran kasvustoa. Akvaarion tulisi olla minimissään ainakin 60 litran kokoinen, ja sen tulisi olla vähintäänkin 50 cm pitkä.

Punatetrat pärjäävät hyvin tavallisella yleisruoalla. Ne syövät hiutaleita ja niille voi ajoittain syöttää myös esimerkiksi pakastettuja eläimiä.

Lisääntyminen

Punatetraa on suhteellisen helppo lisätä myös kotona. Tätä tarkoitusta varten kannattaa vanhemmat laittaa erilliseen kutuakvaarioon, jossa on jonkin verran suojaavaa kasvustoa. Kutemisen jälkeen tulisi vanhemmat poistaa kutuakvaariosta, etteivät ne syö jälkeläisiään. Poikaset kuorituvat noin vuorokauden kuluttua kutemista, ja alkavat uimaan muutaman vuorokauden kuluttua tästä.

Punatetra (Hyphessobrycon flammeus)

Updated on 2018-05-22T14:17:18+00:00, by attetude.