Kuva: bit.ly/10uYDIa
Kuva: bit.ly/10uYDIa

Punasuutetra (Hemigrammus rhodostomus) on tetrojen heimoon kuuluva kalalaji. Punasuutetraa kutsutaan joskus myös punapäätetran ja punakuonotetran ohella romminokaksi.

Punasuutetra on rauhallinen kala. Se sopii hyvin seura-akvaarioon, mutta sijoittamista aggressiivisten ja suurempien kalojen joukkoon tulisi välttää, sillä se ei rauhallisuutensa vuoksi osaa välttämättä ottaa tarvitsemaansa tilaa akvaariosta.

Punasuutetrat ovat parvikaloja, joten niitä tulisi sijoittaa yhteen akvaarioon vähintään 6-10 yksilöä. Suuremmat parvet ovat kuitenkin niiden mieleen, ja kalat näyttävät näissä myös komeammilta.

Ulkonäkö

Punasuutetra kasvaa noin 5 cm:n mittaiseksi. Naaraat ovat koiraita huomattavasti pulleampia.

Ulkonäöltään punasuutetra muistuttaa paljon punapäätetraa. Yleisväritykseltään punasuutetra on hopeanharmaa sekä lievästi läpikuultava. Pää on punainen ja pyrstö mustavalkoraidallinen. Punapäätetraan verrattuna punasuutetra on hieman isompi, sen pyrstön musta raita jatkuu evän ulkopuolelle saakka sekä usein sen pään punainen alue on hieman pienempi.

Hoito ja elinympäristö

Punasuutetra viihtyy parhaiten vedessä, jonka lämpötila on noin 24-28 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 5,5-7. Veden tulisi olla pehmeää, korkeintaan kovuudeltaan noin 15 °dH.

Punasuutetran luontaisessa ympäristössä ei ole paljon vesikasveja, joten se viihtyy parhaiten karussa ympäristössä, jossa on muutamia suojapaikkoja. Se pärjää myös kuitenkin hyvinhoidetussa runsaskasvisessa akvaariossa. Akvaarion tulisi olla kooltaan vähintään 60 cm pitkä ja tilavuudeltaan vähintään 80 litrainen.

Punasuutetra on monipuolinen ruokailija, joten sille voi mainiosti syöttää tavallisia hiutaleita sekä eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Viljely onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa, johon asetetaan pehmeää vettä ja jonka pH-arvo on noin 5,5-6,5. Veteen voidaan lisätä myös hieman turveuutetta. Ryhmä punasuutetroja tai sopiva pariskunta asetetaan akvaarioon. Vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen, etteivät ne syö omia mätimuniaan. Poikasia voi syöttää aluksi likoeläimillä.

Punasuutetra (Hemigrammus rhodostomus)

Updated on 2018-05-22T14:17:17+00:00, by attetude.