Kuva: bit.ly/14aenG0
Kuva: bit.ly/14aenG0

Punasilmätetra (Moenkhausia sanctaefilomenae) on luonnollisesti Etelä-Amerikan tropiikissa, kuten Paraguayssa, Boliviassa, Perussa ja Brasiliassa elävä tetroihin kuuluva kalalaji.

Punasilmätetrat ovat helppohoitoisia kaloja, mikä tekee niistä hyvän vaihtoehdon harrastuksen vasta tutustuville. Punasilmätetrat sijoittuvat yleensä akvaarion keskikerrokseen, jossa ne mielellään piiloutuvat kasvien keskelle. Punasilmätetrat ovat nopeita uimareita, ja ottavat usein pieniä pyrähdyksiä.

Punasilmät ovat parvikaloja, joten niitä tulisi yhdessä akvaariossa olla vähintään kuusi. Jos parvi ei ole riittävän suuri, saattaavat ne alkaa näykkimään toisten kalojen eviä. Punasilmätetran on kuitenkin havaittu joskus näykkivän eviä, vaikka parvi olisikin tarpeeksi suuri, joten niiden sijoittamista samaan akvaarioon hitaiden ja suurieväisten kalojen kanssa kannattaa harkita.

Ulkonäkö

Punasilmätetra kasvaa noin 6-7 cm pitkäksi. Naaraat ovat ruumiinrakenteeltaan hieman pyöreämpiä ja niiden vatsa pullottaa hieman koiraita enemmän.

Yleisväritykseltään punasilmätetra on hopeinen, lukuunottamatta sen voimakkaan mustaa aluetta pyrstössä. Nimensä kala on saanut sen silmää ympäröivästä punaisesta renkaasta.

Hoito ja elinympäristö

Punasilmätetrat pärjäävät parhaiten kun veden lämpötila on 22-27 °C. Veden pH-arvon tulisi olla 6-7,5. Veden tulisi olla melko pehmeää, mutta ne pärjäävät myös hieman kovemmassakin vedessä.

Punasilmätetrat pitävät kasvustosta, joten akvaariossa tulisi olla runsaasti kasvustoa. Akvaarion pituuden tulisi olla vähintään 80 cm, jotta punasilmätetrat mahtuvat liikkumaan haluamallaan tavalla.

Punasilmätetrat ovat melko kaikkiruokaisia, joten niille voi syöttää hiutaleita sekä eläviä että pakastettuja eläimiä.

Lisääntyminen

Punasilmätetroja voidaan viljellä erillisessä kutuakvaariossa, johon valitaan sopiva pariskunta. Kutuakvaarion veden tulisi olla pehmeää sekä hieman hapokasta. Kun punasilmätetrat ovat kuteneet, tulisi vanhemmat poistaa akvaariosta, etteivät ne syö jälkikasvuaan.

Punasilmätetra (Moenkhausia sanctaefilomenae)

Updated on 2018-05-22T14:17:17+00:00, by attetude.