Kuva: bit.ly/12dLCb2
Kuva: bit.ly/12dLCb2

Punapäätetra (Hemigrammus bleheri) on tetrojen heimoon kuuluva kalalaji. Punapäätetrasta (kuten myös punasuutetrasta ja punakuonotetrasta) käytetään usein nimitystä romminokka. Punapäätetrat ovat kotoisin Kolumbian ja Brasilian jokialueilta.

Punapäätetra on rauhallinen kala, joka viihtyy parhaiten vähintään 8-10 yksilön parvessa. Suuremmat parvet ovat kuitenkin punapäätetralle mieluisia. Punapäätetrat asettuvat akvaarion keskitasoon ja uivat tiukasti parvessa.

Ulkonäkö

Punapäätetrat kasvavat noin 4 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita pulleampia.

Perusväritykseltään punapäätetra on hopeanharmaa ja hieman läpikuultava. Sen pää on väritykseltään kalan nimen mukaisesti punainen. Pyrstö on väriltään mustavalkoinen.

Hoito ja elinympäristö

Punapäätetrat viihtyvät vedessä, joka on lämpötilaltaan 23-26 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla 5,5-7. Veden tulisi olla pehmeää, kovuus saisi olla korkeintaan noin 12 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään pituudeltaan 60 cm ja tilavuudeltaan 80 litraa. Punapäätetran luonnollisessa ympäristössä ei ole kasveja, joten se viihtyy parhaiten karusti sisustetussa akvaariossa. Se pärjää kuitenkin tavallisessa kasveillakin varustetussa akvaariossa, kunhan akvaarion ylläpidosta pidetään hyvin huolta.

Punapäätetra ei ole kovin tarkka ravinnostaan, joten sille voidaan syöttää tavallisia hiutaleita sekä pienikokoisia eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä. Sen suu on melko pieni, joten ruoan tulisi olla pienokokoista.

Lisääntyminen

punapäätetran viljely onnistuu parhaiten erillisesä kutuakvaariossa. Sopiva pariskunta tai ryhmä asetetaan himmeästi valaistuun ja kasveilla varustettuun kutuakvaarioon. Vanhemmat poistetaan kutuakvaariosta kutemisen jälkeen, sillä ne syövät omia mätimuniaan. Poikasia voidaan ruokkia aluksi likoeläimillä.

Punapäätetra (Hemigrammus bleheri)

Updated on 2018-05-22T14:17:17+00:00, by attetude.