Kuva: bit.ly/11c2k80
Kuva: bit.ly/11c2k80

Punaevätetra (Aphyocharax anisitsi) on salakkatetrojen alaheimoon kuuluva tetra. Kaloja elää luonnossa Argentiinalaisen Parana-joen vesistöissä.

Punaevätetra on suosittu kala aloittelijoiden keskuudessa, sillä se on kestävä ja sietää useita erilaisia vesiolosuhteita. Punaevätetrat ovat pitkäikäisiä kaloja, ja ne elävätkin usein yli 10 vuotta vanhoiksi.

Punaevätetra on parvikala, joita tulisi sijoittaa akvaarioon useita yksilöitä. Parven pienin suositeltu koko on kuusi kalaa, mutta suuremmat parvet ovat niiden mieleen.

Ulkonäkö

Punaevätetra kasvaa noin 5,5 cm:n mittaiseksi. Naaraat ovat koiraita pulleampia.

Perusväritykseltään kala on hopeanharmaa. Sen evät ovat värjäytyneet mielenkiintoisesti, sillä ne ovat tyvestä punaiset ja päistä läpinäkyvät.

Hoito ja elinympäristö

Punaevätetra ei ole kovin tarkka veden lämpötilasta, ja sille kelpaakin vesi joka on lämpöasteiltaan noin 17-28 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla 6-8. Kovuudeltaan vesi voi olla 1-18 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm pitkä. Punaevätetra arvostaa runsasta kasvustoa, jonka lisäksi akvaariossa tulisi olla paljon uimatilaa. Pintakasvit ovat myös sen mieleen. Akvaarion kansilasi tulisi pitää paikoillaan, sillä punaevätetrat saattavat muutoin hyppiä pois akvaariosta.

Punaevätetria voi ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Lisääntyminen tapahtuu samaan tapaan kuin useilla muilla tetroilla. Erillistä kutuakvaariota kannattaa käyttää. Kutuakvaarioon asetetaan runsaasti kasveja, ja sinne valitaan pullein naaras sekä värikkäin koiras. Vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen, jotteivat ne syö mätimuniaan. Poikasia tulee syöttää aluksi pienikokoisella ruoalla, esimerkiksi likoeläimillä.

Punaevätetra (Aphyocharax anisitsi)

Updated on 2018-05-22T14:17:17+00:00, by attetude.