Kuva: bit.ly/ZXC8eA
Kuva: bit.ly/ZXC8eA

Neontetra (Paracheirodon innesi) on Amazonin alueelta kotoisin oleva tetrakaloihin kuuluva parvikala. Neontetra on yksi suosituimmista akvaariossa pidettävistä tetroista. Se on melko helppohoitoinen ja näyttäva kala, joka sopii hyvin seura-akvaarioon.

Neontetra on parvikala, jonka parvessa tulisi olla vähintään 10 kalaa. Isompi parvi on kuitenkin sille hyväksi, sillä neontetrat ovat melko pieniä ja säikkyjä kaloja. Yleisesti ottaen olisikin hyvä, että parvessa olisi vähintään 15 kalaa. Neontetrat liikkuvat akvaarion keskiosassa.

Ulkonäkö

Neontetra kasvaa noin 3-4 cm pitkäksi, joten se on yksi pienimmistä tetroista. Naaraat ovat koiraita selkeästi pulleampia vatsan seudulta.

Neontetran väritys muistuttaa kardinaalitetran vastaavaa. Kalan perusväri on hopeanharmaa, jossa on kaksi raitaa. Alempana oleva ja lyhyempi raita on punainen, kun taas ylempi raita on väriltään neonsininen.

Hoito ja elinympäristö

Neontetra viihtyy hieman viileämmässä vedessä. Lämpötilan tulisi olla noin 21-25 °C. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa ja sen pH-arvon tulisi olla 6-7,5.

Neontetra pitää runsaskasvuisesta akvaariosta. Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm pitkä, jotta kalat pääsevät liikkumaan mukavasti. Pienen neontetraparven voi sijoittaa kooltaan jo noin 50 litran akvaarioon, vaikkakin  se voi käydä niille lopulta melko ahtaaksi.

Neontetrat ovat melko kaikkiruokaisia, joten niille voi antaa kuivattuja, pakastettuja tai eläviä eläimiä ja hiutaleruokia.

Lisääntyminen

Neontetrojen lisääntyminen akvaariossa on harvinaista, mutta mahdollista. Kutuakvaarion tulisi olla vedeltään pehmeää, happamahkoa, ja siinä tulisi olla hienoliuskaisia kasveja.

Neontetra (Paracheirodon innesi)

Updated on 2018-05-22T14:17:16+00:00, by attetude.