Kuva: bit.ly/114mZsW
Kuva: bit.ly/114mZsW

Mustatetra (Gymnocorymbus ternetzi) on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tetroihin kuuluva kala. Luonnollisesti sitä löytyy mm. Brasiliasta, Paraguaysta ja Boliviasta. Mustatetra on suhteellisen helppohoitonen ja suosittu akvaariokala. Se pärjää hyvin muiden rauhallisten kalojen kanssa, ja on pitkäikäinen, voiden elää jopa 8-vuotiaaksi.

Mustatetra on parvikala, mutta suhteellisen isokoinen sellainen, joten parvessa tulisi olla vähintään 6-10 kalaa. Mustatetrat viihtyvät akvaarion keskikerroksessa, jossa ne saattavat olla myös ajoittain hieman reviiritietoisia.

Ulkonäkö

Mustatetra on hieman sivuilta litistynyt, hieman kiekkomainen kala, joka kasvaa keskimäärin noin 5-6 cm pituiseksi. Koiras on ruumiinrakenteeltaan hieman naarasta hoikempi ja niillä on naaraita hieman isommat evät. Naarailla alaevä myötäilee alavatsan muotoja. Kutevan naaraan voi erottaa sen pulleasta mahasta.

Nuoret mustatetrat ovat väritykseltään melko tummia, mutta ne vaalenevat iän myötä muuttuen lähes harmaiksi pienellä vihertävällä sävyllä lisättynä. Ruumiin etuosassa on havaittavissa mustia raitoja. Myös vanhemmat mustatetrat voivat olla väritykseltään tummia, erityisesti silloin kun ne voivat hyvin tai jos vesi on lämpötilaltaan yli suositusten.

Hoito ja elinympäristö

Mustatetra viihtyy noin 22-28 °C lämpötilassa, parasta niille olisi noin 26 asteinen vesi. Veden on hyvä olla kovuudeltaan noin keskikovaa ja pH-arvon 6-7,5.

Mustatetra pitää runsaskasvuisesta akvaariosta, joka on vähintään noi 60 cm pitkä ja tilavuudeltaan vähintään 100 litraa.

Mustatetra pärjää hyvin monenlaisella ruoalla, joten sitä voi ravita laadukkailla hiutaleruoilla sekä pakastetuilla ja pakastekuivatuilla ruoilla.

Lisääntyminen

Mustatetra on helposti viljeltävä kala. Kutupari asetetaan suurehkoon kutualtaaseen. Poikaset lähtevät uimaan hieman alle viikon kuluttua kutemisesta.

Mustatetra (Gymnocorymbus ternetzi)

Updated on 2018-05-22T14:17:16+00:00, by attetude.