Kuva: bit.ly/15Xtbpm
Kuva: bit.ly/15Xtbpm

Mustaneontetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi) on tetrakaloihin kuuluva parvikala, jonka luontainen elinpaikka on Paraguayjoki Etelä-Amerikassa. Se elää luontaisesti tummavetisissä vesistöissä, joissa on runsaasti mm. kaatuneita puunrunkoja.

Mustaneontetrat viihtyvät parvessa, jossa on vähintään kahdeksan kalaa, mutta mieluiten vielä hieman enemmän, jotta käyttätyminen olisi mahdollisimman luonnollista. Ne elävät akvaarion keski- tai yläosassa. Se sopii hyvin seura-akvaarioon, ja pärjää mainiosti muiden rauhallisten kalojen kanssa.

Ulkonäkö

Mustaneontetrat ovat pituudeltaan noin 4 cm. Koiras on naarasta hieman pienempi ja hoikempi, muuten mustaneontetroilla ei ole eroa sukupuolten välillä.

Mustaneontetra on perusväriltään oliivinharmaa. Koko sen kylkeä pitkin kulkee kaksi viivaa, joista musta on valkoisen alapuolella. Silmän yläosassa on puolestaan punainen ja keltainen raita, jotka pienestä koostaan huolimatta erottuvat selkeästi.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila mustaneontetroille on 23-27 °C. Veden pH-arvon tulisi olla 6-7,2. Veden tulisi olla melko pehmeää.

Akvaariossa tulisi olla mieluiten tumma pohja sekä mahdollisimman paljon kasveja ja esineistöä, jotta mustaneontetrat olisivat kuin kotonaan. Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm pitkä.

Mustaneontetroja voi ruokkia tavallisella hiutaleruoalla sekä pakastetuilla ja elävillä eläimillä. Elävillä eläimillä ajoittainen ruokkiminen auttaa kaloja voimaan paremmin, jonka seurauksena niiden värit tulevat paremmin esille.

Lisääntyminen

Mustaneontetrojen kutua varten tulisi veden olla pehmeää. Kalat voidaan asettaa erilliseen kutuakvaarioon. Vanhemmat syövät omaa mätiään, joten ne tulisi poistaa kutuakvaariosta kutemisen jälkeen. Poikasten ruokkiminen voi olla aluksi vaikeaa, joten niille kannattaa syöttää erittäin pienijakoista tai hienokokoista ruokaa.

Mustaneontetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)

Updated on 2018-05-22T14:17:16+00:00, by attetude.