Kuva: bit.ly/WAT0ZI
Kuva: bit.ly/WAT0ZI

Musta-aavetetra (Hyphessobrycon megalopterus) on tetrakalojen heimoon kuuluva Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kala. Musta-aavetetroja esiintyy luontaisesti Paraguay-, Guaporé- ja Mamorejoissa.

Laji sopii hyvin seura-akvaarioon. Koiraat ovat varsin reviiritietoisia, joten niiden sinänsä vaarattomat uhittelut saattavat aiheuttaa hieman vipinää koko akvaarioon. Reviiritietoisuuden vuoksi parvessa kannattaa myös pitää enemmän naaraita kuin koiraita, jotta ylimääräisiltä ongelmilta vältyttäisiin. Reviiritietoisuuden vuoksi parven ei tarvitse välttämättä olla kovin iso.

Ulkonäkö

Musta-aavetetra on aikauisena noin 4,5 cm pitkä. Se on yleisväriltään vaaleanharmaa, naaraalla värissä on myös kevyttä punaista sävyä. Sen helposti huomattava ominaisuus on sen kyljessä oleva musta läiskä, joka esiintyy molemmilla sukupuolilla. Läiskää ympäröi hohtava raita.

Musta-aavetetrien evät ovat suuria ja hieman kaartuvia. Koiraan evät ovat mustia, naaraillla evät ovat punertavia, lukuunottamatta harmaata selkä- ja pyrstöevää. Koiraan evät ja takaruumis muuttuvat reviiritaistelun yhteydessä täysin mustiksi.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila musta-aavetetralle on noin 24-26 °C. Veden pH-arvon tulisi olla 6-7. Laji viihtyy parhaiten pehmeässä vedessä.

Musta-aavetetra pitää akvaariosta, jossa on paljon kasveja, joiden sekaan ne voivat piiloutua. Akvaarion tulisi minimissään olla kooltaan noin 80 litraa, mutta suurempi akvaario on lopulta niille mieluisampi.

Lisääntyminen

Musta-aavetetran kuteminen onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa. Veden tulisi olla pehmeää ja lievästi hapanta. Sopiva pH-arvo vedelle on 5,5-6. Veden kovuus saisi olla korkeintaan 4 °dH. Musta-aavetetrat syövät omaa mätiään, joten vanhemmat tulisi poistaa kutuakvaariosta kutemisen tapahduttua. Poikasia tulisi ruokkia esimerkiksi artemian toukilla pian niiden lähdettyä uimaan.

Musta-aavetetra (Hyphessobrycon megalopterus)

Updated on 2018-05-22T14:17:16+00:00, by attetude.