Kuva: bit.ly/143Ra7P
Kuva: bit.ly/143Ra7P

Lyhtytetra (Hemigrammus ocellifer) on tetrojen heimoon kuuluva ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva parvikala. Sitä esiintyy luontaisesti jokialueilla mm. Guayanassa, Surinamissa sekä Brasilian Amatsonissa. Eri alueilla elävät lajit ovat kehittyneet toistensa alalajeiksi, mutta ne poikkeavat toisistaan vain vähän, sekä niiden hoito-ohjeet ovat samanlaisia.

Lyhtytetra viihtyy hyvin seka-akvaarioissa eläen parvena. Parvessa tulisi olla vähintään 6 kalaa, mutta suurempikaan parvi ei toki ole haitaksi.

Ulkonäkö

Lyhtytetra kasvaa pituudeltaan noin 4,5 cm pitkäksi. Koiras jää naarasta hieman pienemmäksi ja laihemmaksi. Lyhtytetra on perusväriltään hopeinen. Sen päässä sekä pyrstössä näkyvät oranssinpunaiset pisteet ovat hieno yksityiskohta. Kalan ulkonäkö tulee parhaiten esille sen ollessa lähellä veden tummaa pohjaa,

Hoito ja elinympäristö

Lyhtytetra pärjää akvaariossa, jonka veden lämpötila on 22-28 °C. pH-arvon tulisi olla 6-7,5. Veden tulisi olla pehmeästä keskikovaan. Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 60 cm, jotta lyhtytetraparvi pääsee liikkumaan mukavasti.

Lyhtytetra viihtyy runsaskasvuisessa akvaariossa, jonka kasvien suojaan se pääsee piiloutumaan. Akvaariossa tulisi olla sekä piilopaikkoja että avointa uima-aluetta.

Lyhtytetra pärjää hyvin tavallisella hiutaleruokavaliolla, ja ajoittain sille voidaan antaa pakastettuja tai tuoreita eläimiä.

Lisääntyminen

Lyhtytetraa on suhteellisen helppo vilhellä. Lythytetrat tulisi laittaa erilliseen kutuakvaarioon, jonka veden tulisi olla pehmeää, hieman hapanta ja lyhtytetroille sopivan lämpöalueen yläpäässä. amunkoitteessa kalojen tulisi kutea, jonka jälkeen vanhemmat voidaan poistaa kutualtaasta. Munien tulisi kuoriutua noin vuorokauden kuluessa kutemisen tapahtumisesta.

Lyhtytetra (Hemigrammus ocellifer)

Updated on 2018-05-22T14:17:16+00:00, by attetude.