Kuva: bit.ly/XTpN9N
Kuva: bit.ly/XTpN9N

Lipputetra (Hyphessobrycon anisitsi) on tetrojen heimoon kuuluva kala. Lipputetroja elää luontaisesti Etelä-Amerikan Brasiliassa, Paraguayssa ja Argentiinassa. Sen suosiota akvaariokalana on hillinnyt sen taipumus syödä pehmeitä akvaariokasveja.

Lipputetra soveltuu suhteellisen hyvin seura-akvaarioon. Se on parvikala, joten yhdessä akvaariossa tulisi olla vähintään 6-8 lipputetraa. Liian pienessä parvessa ollessaan lipputetrat alkavat näykkimään muiden kalojen eviä.

Ulkonäkö

Täysikasvuinen lipputetra on noin 6-7 cm:n mittainen. Naaraat ovat koiraita hieman pulleampia, koirailla on puolestaan naaraita vahvempi väritys.

Perusväritykseltään lipputetra on hopeanharmaa. Pyrstön tyvessä sillä on näkyvissä musta alue. Lipputetran evät ovat väritykseltään punaisia.

Hoito ja elinympäristö

Lipputetralle sopiva veden lämpötila on noin 18-29 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6-8.5. Kovuudeltaan veden tulisi olla mieluiten pehmeää tai keskikovaa, korkeintaan 20 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään 90 cm pitkä lipputetroja varten. Lipputetroilla on taipumusta syödä erityisesti pehmeitä kasveja, joten kasvusto kannattaa valita akvaarioon niin, että ne kestävät sen höykytystä mahdollisimman hyvin.

Lipputetrat ovat varsin monipuolisia syömäreitä, joten niitä voi ruokkia mm. hiutaleita sekä eläviä tai pakastettuja eläimiä. Sen ruokavaliossa olisi hyvä olla myös kasvipohjaista ainesta.

Lisääntyminen

Viljelyä varten kannattaa käyttää erillistä kutuakvaariota. Kutualtaan tulisi olla melko hillitysti valaistu, runsaskasvustoinen ja veden pH-arvon alle 7. Kutuakvaarioon voidaan asettaa joko yksi pari tai useita pareja kutemista varten. Vanhemmat syövät kutemisen jälkeen omia mätimuniaan, joten vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen. Pieniä poikasia voi ruokkia aluksi likoeläimillä.

Lipputetra (Hyphessobrycon anisitsi)

Updated on 2018-05-22T14:17:16+00:00, by attetude.