Kuva: bit.ly/X8Ej07
Kuva: bit.ly/X8Ej07

Lasitetra (Prionobrama filigera) on toinen lasitetrojen alaheimoon kuuluvista tetrakaloista, ja ainoa jota pidetään yleisenä akvaariokalana.

Lasitetra on hyvä kala seura-akvaarioon, sillä se harvoin käyttäytyy aggressiivisesti muita lajeja kohtaan. Lasitetra on parvikala, jonka parvessa tulisi olla vähintään 6-8 kalaa.

Ulkonäkö

Lasitetra kasvaa noin 6 cm pitkäksi. Naaraat ovat hieman koiraita pulleampia ja koirailla on puolestaan hieman pidemmät perä- ja selkäevät.

Lasitetra on väritykseltään melko läpikuultava pienelle hopeisella sävyllä varustettuna, mistä sen nimitys myös juontuu. Pyrstöevä on väritykseltään punainen ja muut evät läpinäkyviä. Peräevässä on näkyvissä valkoinen juova, jonka lisäksi koirailla tämän juovan vieressä on myös musta juova.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila lasitetralle on noin 23-28 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6-7,5. Veden tulisi kovuudeltaan olla noin 4-20 °dH. Yleisesti ottaen lasitetra on melko kestävä kala, ja se kestää monenlaisia veden pH-arvoja ja kovuuksia.

Akvaarion tulisi olla vähintään 60 cm pitkä. Lasitetra arvostaa akvaariota, jossa on melko paljon kasvillisuutta ja pintakasveja, mutta myös runsaasti tilaa uimiseen.

Mieluisinta ruokaa lasitetralle ovat elävät tai pakastetut eläimet, mutta useimmissa tapauksissa se tyytyy syömään myös tavallisia hiutaleruokia.

Lisääntyminen

Lasitetran viljely onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa. Kutuakvaarion tulisi olla melko maltillisesti valaistu, ja siellä tulisi olla runsaasti pienilehtisiä kasveja. Kutuakvaarion veden tulisi olla pehmeää ja pH-arvoltaan noin 6-7. Lasitetroja voidaan viljellä joko suuremmassa ryhmässä tai pareittain. Vanhemmat lasitetrat tulisi poistaa kutuakvaariosta kutemisen jälkeen, sillä niillä on tapana syödä omia mätimuniaan. Poikasia tulee aluksi niiden pienen koon vuoksi ruokkia likoeläimillä.

Lasitetra (Prionobrama filigera)

Updated on 2018-05-22T14:17:15+00:00, by attetude.