Kuva: bit.ly/11a7PWM
Kuva: bit.ly/11a7PWM

Kuparitetra (Hasemania nana) on Kaakkois-Brasilian soisista joista kotoisin oleva tetrojen heimoon kuuluva kala. Kuparitetraparvi on näyttävä lisä akvaarioon.

Kuparitetra on parvikala, jonka parvessa tulee olla vähintään kuusi tai seitsemän, mutta mielellään ainakin kymmenen kalaa. Jos kuparitetrat elävät liian pienessä parvessa, ne saattavat alkaa käyttäytymään agressiivisesti ja näykkimään muita kaloja. Parvessa ollessaan kuparitetrat näyttävät paremmilta ja elävät aktiivisemmin.

Ulkonäkö

Pituudeltaan kuparitetrat ovat yleensä hieman alle 5 cm pitkiä. Koiraat ovat väriltään kuparinsävyisiä, naaraat puolestaan usein hieman haaleampia. Koiraat ovat naaraita hieman hoikempia. Väritysten eroa ja naaraan hieman suurempaa vatsaa lukuunottamatta koiraat ja naaraat näyttävät keskenään hyvin samanlaisilta.

Kuparitetrojen kaikkien evien päät ovat hopeisia, lukuunottamatta naaraan peräevän kellertävää päätä. Kalan pyrstössä on pienehkö ja voimakkaan musta alue. Yöaikaan kalojen levätessä niiden kuparinen väritys haalenee hopeiseksi. Kalojen kuparinen väritys saattaa myös haaleta niiden ollessa stressaantuneita. Kuparitetralta puuttuu kokonaan rasvaevä, mikä on poikkeuksellista tetroille.

Hoito ja elinympäristö

Kuparitetralle sopiva veden lämpötila on noin 23-27 °C. Veden pH-arvon tulisi olla noin 6-7,5. Kuparitetran luonnollisessa elinympäristössä vesi on suhteellisen pehmeää, mutta se pärjää myös kovemmassakin vedessä.

Akvaarion tulisi olla parvelle vähintään 60 cm pitkä ja tilavuudeltaan vähintään 80 litraa. Kuparitetrat viihtyvät parhaiten runsaskasvisessa akvaariossa.

Kuparitetrat pärjäävät hyvin normaalilla hiutaleruokinnalla, jonka lisäksi sille voi antaa ajoittain pakastettuja eläimiä herkutteluun. Luonnossa kuparitetrat syövät pääosin hyönteisiä.

Lisääntyminen

Kuparitetra pystyy lisääntymään suhteellisen kovassakin vedessä. Kutualustana toimii parhaiten kutuakvaario, jossa on kutualustana pieniliuskaisia kasveja. Pieniä poikasia tulee ruokkia aluksi ratas- tai tohvelieläimillä.

Kuparitetra (Hasemania nana)

Updated on 2018-05-22T14:17:15+00:00, by attetude.