Kuva: bit.ly/XWW6Il
Kuva: bit.ly/XWW6Il

Kulmatetra (Thayeria boehlkei) on Etelä-Amerikan tropiikista kotoisin oleva tetrakalojen heimoon kuuluva kalalaji, joka on saanut suosiota myös akvaariokalana. Luonnossa se elää Amazonin Perussa sijaitsevilla alueilla sekä Brasilian Araguaiajoessa.

Kulmatetrat ovat parvikaloja, jotka viihtyvät akvaarion keskiosassa. Parvessa tulisi olla vähintään kahdeksan jäsentä, jotta kulmatetra viihtyy ja niiden ulkonäkö pääsee oikeuksiinsa. Kulmatetrat pitävät kuitenkin suuremmista parvista, joten kannattaa harkita hieman suuremman parven hankkimista.

Ulkonäkö

Kulmatetra kasvaa noin 5-7 cm pitkäksi. Eri sukupuolten tunnistaminen toisistaan on vaikeaa, sillä ainut erottava tekijä niillä on se, että täysikasvuiset naaraat ovat ruumiinrakenteeltaan hieman koiraita pulskempia.

Perusväritykseltään kulmatetra on vaaleanharmaa, jossa voi havaita hieman vihreää tai ruskeaa sävyä. Ulkonäössä erottuu selkeästi sen keskellä oleva musta raita, joka jatkuu aina pyrstöevän alaosaan saakka.

Kulmatetralle on ominaista sen vino uintiasento. Kala ui normaalisti niin, että sen pyrstöevässä oleva musta raita asettuu lähes pystysuoraan asentoon.

Hoito ja elinympäristö

Kulmatetralle sopiva veden lämpötila on 22-27 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6-7,5.  Veden tulisi olla suhteellisen pehmeää.

Kulmatetra viihtyy kasvuston peitteessä, joten akvaariossa tulisi olla runsaasti kasveja, mutta myös uimatilaa. Akvaarion pituuden tulisi olla vähintään 80 cm.

Kalaa voi ruokkia hiutaleruokavaliolla, mutta se arvostaa myös ajoittaista ruokintaa elävillä tai pakastetuilla eläimillä.

Lisääntyminen

Kulmatetran viljeleminen on melko vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Kutuakvaarion tulisi olla melko kookas, veden tulisi olla pehmeää ja pH-arvon hieman happaman puolella.

Kulmatetra (Thayeria boehlkei)

Updated on 2018-05-22T14:17:15+00:00, by attetude.