Kuva: bit.ly/11eCPFf
Kuva: bit.ly/11eCPFf

Kongontetra (Phenacogrammus interruptus) on Afrikan Kongossa luonnollisesti kasvava tetrakalojen heimoon kuuluva parvikala. Se on tottunut samanlaisiin olosuhteisiin kuin Etelä-Amerikasta kotoisin olevat tetrat, mutta on kooltaan useimpia suurempi.

Konfontetrat ovat parvikaloja, joiden parvessa tulee olla vähintään 6 kalaa. Suuremmat parvet ovat kuitenkin sen mieleen. Kongontetra viihtyy akvaarion keski- ja yläkerroksissa.

Käytökseltään se on yleisesti ottaen rauhallinen, mutta saattaa ottaa nopeita uimaspurtteja saaden vipinää aikaan akvaariossa. Kongontetrat ovat melko säikkyjä, sillä ne eivät esimerkiksi välttämättä ala syömään ruokaansa ennen kuin ruokkija on poistunut paikalta.

Ulkonäkö

Kooltaan kongontetrakoiras kasvaa noin 8-9 cm pitkäksi, naaras jää kooltaan noin 6-7 cm pitkäksi. Koiraat voi erottaa myös venyneestä selkäevästä ja pyrstöevän keskustasta.

Kongontetra on perusväriltään hopeanharmaa ja sen kyljestä erottuu erottuu kuparinvärinen raita.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva lämpötila kongontetralle on noin 24-28 °C. Veden tulisi olla melko pehmeää tai keskikovaa, noin 4-18 °dH. Kongontetraa ajatellen veden ospiva pH-arvo on 6-7.

Koska kongontetra on paljon liikkuva kala, tulisi akvaarion olla melko suuri. Pituutta sillä tulisi olla vähintään 100-120 cm, joten tämän myötä akvaarion tilavuuskin kasvaa vähintään noin 200 litraan. Kasvustoa valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota kasvien kestävyyteen, sillä tarketuessaan niihin saattaa kongontetra rikkoa kasvien rönsyjä.

Kongontetralle kelpaa ruoaksi mm. hiutaleet sekä elävät tai pakastetut hyönteiset. Luonnossa kongontetra syö käytännössä hyönteisiä, mutta akvaariossa sille kelpaa sekaruokakin.

Lisääntyminen

Kongontetran lisääminen on melko vaikeaa. Tämä pitäisi suorittaa suurehkossa kutuakvaariossa, jossa on turvesuodatettua pehmeää vettä. Poikasia voi ruokkia heti niiden syntymän jälkeen artemian toukilla.

Kongontetra (Phenacogrammus interruptus)

Updated on 2018-05-22T14:17:14+00:00, by attetude.