Kuva: bit.ly/ZVOvrB
Kuva: bit.ly/ZVOvrB

Kirsikkatetra (Hyphessobrycon erythrostigma) on Amazonin alueelta kotoisin oleva ja näyttävä tetrakasvien heimoon kuuluva parvikala. Kirsikkatetra on saanut hienon ulkomuotonsa vuoksi myös paljon huomiota akvaariokalana.

Kirsikkatetrat viihtyvät parvessa, jossa niitä tulisi olla vähintään kuusi kappaletta, mutta suurempi parvikaan ei ole haitaksi. Kirsikkatetrat ovat näyttävimmillään vasta yli 10 kalan parvissa. Kirsikkatetrat sijoittuvat akvaariossa sen keskitasoon.

Kirsikkatetrat ovat yleisesti ottaen rauhallisia kaloja, mutta ne saattavat tietyissä olosuhteissa olla ahkeria näykkimään suurieväisiä kaloja. Lisäksi koiraat voivat olla melko reviiritietoisia. Tästä huolimatta kirsikkatetrat sopivat hyvin seura-akvaarioon.

Kirsikkatetra sekoitetaan usein pikkukirsikkatetraan. Kalat ovat ulkonäöltään melko samanlaisia, mutta kuten nimikin kertoo, on pikkukirsikkatetra kooltaan vaatimattomampi.

Ulkonäkö

Kirsikkatetra on yksi suurimmista akvaariossa pidettävistä tetrakaloista, sillä se voi kasvaa lähes 10 cm pitkäksi. Usein koko jä kuitenkin noin 8 senttimetriin. Koiras on kooltaan hieman naarasta suurempi. Naaras on ruumiinrakenteeltaan hieman pyöreämpi ja koiraalla on hieman naarasta suurempi selkäevä.

Kirsikkatetran ruumis on sekoitusta vaaleanharmaasta ja kirsikanpunaisesti. Lisäksi keskellä kalaa erottuu selkeä punainen laikku, mistä juontunee myös kirsikkatetran nimitys.

Hoito ja elinympäristö

Kirsikkatetrat ovat melko tarkkoja olosuhteistaan. Veden tulisi olla pehmeää ja lämpötilaltaan noin 24-26 asteista. Kirsikkatetroille kaikkein mieluisin veden pH-arvo on 6,5-6,8, mutta tämä voi vaihdella hieman suuntaan tai toiseen.

Akvaariossa tulisi olla runsaasti kasvoja, joista osa olisi mieluiten pensasmaisia. Pienimmälle, noin 6 kalaa kattavalle parvelle, on jo noin 150-200 litrainen akvaario riittävän suuri.

Kirsikkatetroja voi ravita tavallisilla ruokintahiutaleilla ja elävillä tai pakastetuilla eläimillä.

Lisääntyminen

Kirsikkatetraa voi olla vaikea lisätä kotioloissa, mutta tämä ei ole täysin mahdotontakaan. Veden tulisi tällöin olla pehmeää ja pariskuntaa tulisi ennen kutua ruokkia elävällä ruoalla niiden vahvistamiseksi. Luonnollisesti kirsikkatetrat kutevat kasvuston suojassa ryhmissä, mutta parhaiten kutu onnistuu sopivan pariskunnan kesken omassa kutuakvaariossa, jossa olosuhteet ovat hiotut.

Kirsikkatetra (Hyphessobrycon erythrostigma)

Updated on 2018-05-22T14:17:14+00:00, by attetude.