Kuva: bit.ly/WSS6Ku
Kuva: bit.ly/WSS6Ku

Kerritetra (Inpaichthys kerri) on peräisin Etelä-Amerikasta, josta sitä löytyy luontaisesti Aripuanãjoesta, Madeirajoesta sekä Brasilian Mato Grosson alueelta.

Muiden tetrojen tapaan kerritetra viihtyy parvessa. Parvessa tulisi olla vähintään noin 7 kalaa, mutta suurempi parvi on kerritetralle vain mieluisaa. Kerritetra on melko rauhallinen kala lukuunottamatta ajoittaista koiraiden uhoamista toisilleen, joka on kuitenkin vaaratonta.

Ulkonäkö

Kerritetra voi kasvaa noin 5 cm pitkäksi, koiraan ollessa hieman naarasta pienempi.

Koiraat ovat väritykseltään naaraita sinisempiä. Naaraat ovat väriltään enemmän kellanruskeita. Kerritetroille on kyljessä musta raita, joka tekee niistä hieman keisaritetraa muistuttavia kaloja. Koiralla on sinertävä rasvaevä, naaraalla puolestaan punertavan oranssi. Aikuisena kerritetroille kehittyy kaunis sähkönsininen väri, joka kerää varmasti huomiota akvaariossa.

Hoito ja elinympäristö

Kerritetra on melko tarkka vesiolosuhteidensa kanssa. Kerritetralle sopiva veden lämpötila on noin 23-26 °C. Veden pH-arvon tulisi olla 6-7,2. Veden tulisi olla koostumukseltaan melko pehmeää.

Kerritetra pitää akvaariosta, jonka pohja on tummasävyinen ja jossa on paljon kasveja.

Kerritetraa voi ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä elävillä ja pakastetuilla eläimillä muiden tetrojen tapaan.

Lisääntyminen

Jos kerritetraa halutaan viljellä, tulisi se tehdä kutuakvaariossa. Kerritetrat eivät yleensä syö omaa mätiään, joten vanhempia ei tarvitse poistaa akvaariosta kutemisen tapahduttua. Kutuakvaariossa tulisi olla paljon kasvillisuutta. Vanhempia tulisi ennen kutemista ja sen aikana syöttää hyvin, jotta kuteminen onnistuisi mahdollisimman kivuttomasti.

Kerritetra (Inpaichthys kerri)

Updated on 2018-05-22T14:17:14+00:00, by attetude.