Kuva: bit.ly/ZGAsGt
Kuva: bit.ly/ZGAsGt

Keisaritetra (Nematobrycon palmeri) on luonnollisesti Etelä-Amerikassa Atrato- ja San Juan -joissa elävä tetrakalojen hiemoon kuuluva kala.

Keisaritetra ei reviiritietoisuutensa vuoksi ole niin selkeä parvikala kuin monet muut tetrat. Pienessä akvaariossa sitä tulisi pitää pareittain, suuremmassa puolestaan parien määrää voi lisätä. Jos keisaritetroja on monta paria, niiden voi kuitenkin nähdä ajoittain liikkuvan myös parvessa.

Ulkonäkö

Keisaritetra kasvaa noin 5-6 cm pitkäksi, naaraan jäädessä hieman koirasta pienemmäksi. Koiraan ja naaraan erottaa parhaiten  toisistaan silmien väristä, sillä koiraan silmät ovat siniset ja naaraan taas puolestaan vihreät.

Keisaritetran ruumis on muista tetrakaloista poiketen melko pyöreä. Perusväriltään melko vaaleanharmaa pienellä sinertävällä vaikutteella. Sen kyljessä on leveä musta raita, jonka yläpuolella oleva sinertävä alue hohtaa sopivissa valaistusolosuhteissa violettina.  Keisaritetran pyrstöevä on mielenkiintoisen näköinen, sillä siinä näkyy eväruotojen muodostama terävä kärki. Erityisesti koirailla tämä kärki kasvaa melko pitkäkti, ulottuen kauemmaksi kuin itse pyrstöevä.

Hoito ja elinympäristö

Keisaritetroille sopiva veden lämpötila on 23-27 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla 6-7. Veden tulisi olla melko pehmeää tai korkeintaan keskikovaa.

Keisaritetraa voidaan ruokkia hyvin kaikenlaisella ruokavaliolla, joten sille kelpaa eismerkiksi ruokintahiutaleet sekä pakastetut että elävät eläimet.

Lisääntyminen

Hyvin sisustetussa akvaariossa ollessaan keisaritetrat saattavat lisääntyä itsestään. Tällöin poikaset saavat tarvitsemansa ravinnon suoraan vedestä, esimerkiksi syöden levää. Keisaritetroja voi yrittää myös viljellä, mutta tämä saattaa olla vaikeaa, sillä ne tuottavat kerralla vain pienen määrän mätiä.

Keisaritetra (Nematobrycon palmeri)

Updated on 2018-05-22T14:17:14+00:00, by attetude.