Kuva: bit.ly/Yol0gp
Kuva: bit.ly/Yol0gp

Kardinaalitetra (Paracheirodon axelrodi) on alunperin Etelä-Amerikan Orinoco- ja Rio Negro -joisa kotoisin oleva tetrakalojen heimoon kuuluva kala. Kardinaalitetra on sen näyttävän ulkomuodon vuoksi yksi suosituimmista akvaariossa pidettävistä tetralajeista.

Kardinaalitetrat viihtyvät akvaarion keskiosassa ja pohjan tuntumassa. Ne ovat parvikaloja, joita pitäisi parvessa olla vähintään 6 kappaletta. Parhaiten ne viihtyvät kuitenkin, kun parvessa on vähintään 15 jäsentä.

Ulkonäkö

Kardinaalitetra kasvaa noin 4-5 cm pitkäksi. Ruumiinrakenteeltaan se on melko hoikka. Naaras on hieman koirasta pulskempi ja kookkaampi.

Ruumiin perusväri on harmahtava, minkä lisäksi sitä halkoo kaksi raitaa, jotka ovat väriltään punainen ja sininen. Raidat heijastavat valoa muodostaen hämärässä ja vähäisessä valossa näyttävän näyn.

Hoito ja elinympäristö

Kardinaalitetrat pitävät hieman lämpimämmästä vedestä. Veden tulisi olla noin 24-28 asteista. Sopiva pH-arvo kardinaalitetroille on noin 6-7. Veden tulisi olla mieluiten suhteellisen pehmeää, eikä dH-arvo ei saisi olla yli 10. Vesi kannattaa suodattaa turveuutteen läpi, jotta se muistuttaa mahdollisimman paljon kardinaalitetran luontaista vettä.

Kardinaalitetra elää luontaisesti melko vähäisessä valossa, joten akvaariossa saisi olla päällyskasveja valon määrän vähentämiseksi. Akvaario saisi muutenkin olla melko tiheäkasvuinen. Muun kasvuston lisäksi pohjalle voi asettaa mm. tammenlehtiä, sillä sen luontaisessa kasvuympäristössä pohjassa on vanhoja lehtiä ja kantoja.

Kardinaalitetroja voi ruokkia monenlaisella ruokavaliolla. Niille kelpaavat niin hiutaleet kuin pakastetut, kuivatut että elävät eläimet.

Lisääntyminen

Kardinaalitetran lisääminen kotioloissa voi olla hankalaa. Veden tulisi tällöin olla puhdasta, hieman hapanta ja erittäin pehmeää. Kardinaalitetrat tekevät kerrallaan vain muutamia kymmeniä mätimunia, joten lisääntyminen on hidasta.

Kardinaalitetra (Paracheirodon axelrodi)

Updated on 2018-05-22T14:17:13+00:00, by attetude.