Kuva: bit.ly/179ks56
Kuva: bit.ly/179ks56

Hehkutetra (Hyphessobrycon amandae) on pikkutetrojen alaheimoon kuuluva tetrakala, jota esiintyy luonnollisesti Brasilian Araguaia-joen vesistöissä.

Hehkutetrat ovat pienikokoisia parvikaloja. Yhteen akvaarioon niitä kannattaa sijoittaa suurempi määrä, parvessa tulisi nimittäin olla vähintäänkin 15 jäsentä. Tätä suuremmat parvet ovat kuitenkin sen mieleen.

Hehkutetra sopii hyvin seura-akvaarioon, kunhan lajitoverit vain valitaan oikein. Koska hehkutetrat ovat kooltaan varsin pieniä, ei sitä kannata sijoittaa suurikokoisten lihansyöjäkalojen joukkoon.

Ulkonäkö

Hehkutetra on varsin pienikokoinen kala, ja se kasvaakin vain hieman yli 2 cm:n mittaiseksi. Naaraat ovat koiraita pulleampia, etenkin silloin kun ne ovat valmiita kutemaan.

Kalan eturuumis ja yläpuoli ovat väritykseltään oransseja, takaosa ja alaruumis puolestaan harmaita.

Hoito ja elinympäristö

Hehkutetra viihtyy parhaiten vedessä, jonka lämpötila on noin 24-28 °C. Veden tulisi olla pH-arvoltaan noin 5,5-7. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää, noin 1-10 °dH.

Pienen kokonsa vuoksi hehkutetroja voidaan pitää myös pienessäkin akvaariossa. Akvaarion tulisi olla vähintään noin 45 cm pitkä ja tilavuudeltaan noin 50 litraa. Tälläiseen akvaarioon voidaan asettaa noin 20 kalaa. Luonnollisesti hehkutetran elinympäristössä ei ole merkittävästi vesikasveja, mutta ne eivät hyvin hoidetussa akvaariossa kevyestä kasvistosta häiriinnykkään.

Hehkutetroja voidaan syöttää rualla, joka on tarpeeksi hienojakoista sille. Sopivia ruokia ovat mm. hienojakoiset hiutaleruoat sekä pienikokoiset elävät tai pakastetut ravintoeläimet.

Lisääntyminen

Hehkutetraa kannattaa viljellä erillisessä kutuakvaariossa. Kutuakvaarion veden tulisi olla mahdollisimman pehmeää, pH-arvoltaan noin 5,5-6,5 ja lämpötilaltaan noin 27-28 °C. Hehkutetraa voidaan viljellä joko pareittain tai suuremmissä ryhmissä. Vanhemmat tulisi poistaa kutuakvaariosta kutemisen jälkeen, sillä ne syövät omia mätimuniaan. Pienikokoisia poikasia voidaan syöttää aluksi likoeläimillä.

Hehkutetra (Hyphessobrycon amandae)

Updated on 2018-05-22T14:17:12+00:00, by attetude.