Kuva: bit.ly/14zIB5c
Kuva: bit.ly/14zIB5c

Kääpiötapparakala (Carnegiella marthae) on tapparakalojen heimoon kuuluva tetrakala. Luonnossa kääpiötapparakaloja elää Etelä-Amerikassa Orinoco- ja Rio Negro -joissa.

Kääpiötapparakala sijoittuu akvaariossa sen pinnan lähelle. Kääpiötapparakala on parvikala, joten yhteen akvaarioon tulisi sijoittaa vähintään kuusi yksilöä. Tästä suuremmat parvet ovat kuitenkin kalan mieleen.

Ulkonäkö

Kääpiötapparakala on varsin pienikokoinen, ja se kasvaakin vain noin 3 cm:n pituiseksi.

Perusväritykseltään kääpiötapparakala on hopeanharmaa. Se on rakenteeltaan varsin erikoinen, sillä se on erikoistunut nappaamaan ruokaa veden pinnalta. Tämän lisäksi se muistuttaa ulkonäöltään alhaalta katsottuna hieman lehteä, mikä hämää petokaloja.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila kääpiötapparakalalle on noin 24-28 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 5,5-7,5. Veden tulisi olla mahdollisimman pehmeää.

Kääpiötapparakalat ovat aktiivisiä hyppijöitä, joten akvaarion kansilasin tulisi olla hyvin paikoillaan. Akvaarion tulisi olla vähintään 50 cm pitkä. Kääpiötapparakala pitää akvaariossa olevista pienistä kelluskasveista.

Kääpiötapparakalat käytännössä syövät ruokaa vain pinnan tuntumasta, joten sitä tulisi ruokkia kelluvalla ruoalla. Ruokintaan sopivat hyvin kelluvat hiutaleruoat sekä kuivatut hyönteiset.

Lisääntyminen

Kääpiötapparakalan lisääminen tavallisessa kotiakvaariossa on äärettömän vaikeaa, ja sitä ei käytännössä kannata yrittää, ellei halua joutua pettymään. Periaatteessa kääpiötapparakalan lisääminen onnistuu kuten muillakin tetrakaloilla. Lisääntyminen tulisi siis suorittaa erillisessä kutuakvaarioss, jonne hyvin ruokitut vanhemmat asetetaan, ja poistetaan kutemisen tapahduttua. Kutuakvaarion tulisi olla runsaskasvuinen ja sen veden tulisi olla erittäin pehmeää.

Kääpiötapparakala (Carnegiella marthae)

Updated on 2018-05-22T14:17:12+00:00, by attetude.