Kuva: bit.ly/ZWTCaY
Kuva: bit.ly/ZWTCaY

Kynäkala (Nannostomus eques) on Etelä-Amerikan Amatsonilta kotoisin oleva parvikala, joka kuuluu tetrakalojen heimoon.

Kynäkala on parvikala, joten sitä tulisi pitää vähintään kuuden kalan parvessa. Se erottuu muista tetrakaloista lähinnä sen erikoisella uintiasennollaan.

Ulkonäkö

Kynäkalat kasvavat noin 5 cm pitkiksi. Ne ovat melko solakoita kaloja moniin muihin tetroihin verrattuna. Niillä on hyvä suojaväritys ja kala on väritykseltään juovamainen. Juovat koostuvat hopeanharmaasta sekä ruskeasta väristä. Kynäkaloilla on peräevässä punainen piste, joka on koirailla kirkkaamman punainen kuin naarailla. Naaras on myös hieman koirasta pulleampi.

Kala erottuu hyvin muista kaloista sen erikoisen vinon uintityylinsä vuoksi. Niiden pää on suuntautunut vinosti ylöspäin, perän osoittaessa akvaarion pohjaa kohti. Vaikka kynäkalan ulkonäkö onkin ehkä siis hieman vaatimaton, tekee uintityyli niistä erottuvan ja näyttävän näyn akvaarioon. Kalan nimitys tulee myöskin tästä uintityylistä, sillä asento muistuttaa kynän asentoa sillä kirjoitettaessa.

Hoito ja elinympäristö

Kynäkalan veden lämpötilan tulisi olla 23-27 °C. Veden pH-arvon tulisi olla 6-7,5. Kynäkala pitää pehmeästä tai keskikovasta vedestä, jonka kovuus on enintään 12 °dH.

Kynäkala arvostaa vedessä olevia kasveja, joten niitä tulisi akvaariossa olla runsaasti. Akvaarion tulisi olla vähintään n. 60 cm pitkä, ja aivan pienimmillään sen tilavuuden tulisi olla noin 50-60 litraa, mutta tätä suurempi on aina parempi. Vesi ei saisi virrata liian suurella nopeudella.

Kynäkaloja voidaan ruokkia laadukkaalla yleisruoalla, kuten hiutaleilla, sekä mieluiten elävällä eläinravinnolla, kuten surviassääksen toukilla.

Lisääntyminen

Kynäkalat lisääntyvät hyvin erillisessä kutuakvaariossa, jossa ne kiinnittävät mätimunat suurten lehtien alapuolelle. Kutuakvaarion lämpötilan tulisi olla noin 25 °C.

Kynäkala (Nannostomus eques)

Updated on 2018-05-22T14:17:11+00:00, by attetude.