Kuva: bit.ly/XXiPnD
Kuva: bit.ly/XXiPnD

Kääpiösuppusuu (Nannostomus marginatus) on Amazonin ylä- ja keskijuoksulta kotoisin oleva tetroihin kuuluva kalalaji.

Pienen kokonsa vuoksi kääpiösuppusuun akvaarioseuraa tulee miettiä tarkkaan. Se pärjää parhaiten lajiakvaariossa tai muiden pienten tetrakalojen kanssa. Se pärjää kuitenkin myös seura-akvaariossa.

Kääpiösuppusuu on parvikala, joten yhdessä akvaariossa tulisi olla vähintään kuusi yksilöä. Suurempi määrä on kuitenkin kalojen mieleen, ja suurempana parvena ne ovat myös näyttävämpi näky.

Ulkonäkö

Kääpiösuppusuu on nimensä mukaisesti melko pieni kala, kasvaen korkeintaan noin 3,5 cm mittaiseksi. Naaras on koirasta hieman pulleampi. Koiraan ja naaraan voi erottaa siitä, että koiraan selkäevän etureuna on musta, ja että sen evien punaiset laikut ovat naaraan vastaavia voimakkaamman väriset.

Väritykseltään sitä leimaa keskellä kulkeva musta raita, jonka molemmilla puolilla on hopeanväriset raidat. Punaista kääpiösuppusuusta löytyy hieman sen evistä sekä mustan raidan alapuolelta.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila kääpiösuppusuulle on 23-27 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla 6-7,5. Vesi voi olla kovuudeltaan pehmeähköä tai keskikovaa.

Kääpiösuppusuu viihtyy tiheässä kasvillisuudessa, joten akvaariossa sitä tulisi olla runsaasti.

Pienen kokonsa vuoksi sen ruokintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Hiutaleruoan tulisi olla hienojakoista ja pakastettujen ja elävien eläinten mahdollisimman pienikokoisia. Sille voi syöttää myös artemian toukkia.

Lisääntyminen

Kääpiösuppusuun viljely ei ole vaikeaa, mutta toisaalta se tuottaa vain vähän mätiä kerrallaan. Kutuakvaarion veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 25 asteista ja veden melko pehmeää. Koska kääpiösuppusuut ovat mädinsyöjiä, tulisi ne poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen.

Kääpiösuppusuu (Nannostomus marginatus)

Updated on 2018-05-22T14:17:11+00:00, by attetude.