Kuva: bit.ly/1555MWy
Kuva: bit.ly/1555MWy

Selkäuimari (Synodontis nigriventris) on ripsimonnien heimoon kuuluva kalalaji, joka erottuu sen erikoisen uintityylinsä vuoksi. Kala on aikaisemmin tunnettu nimellä selkäuimarimonni. Luonnossa selkäuimareita elää Kongossa ja Kamerunissa.

Selkäuimarit ovat mukava lisä seura-akvaarioon, johon ne sopivat muiden rauhallisten kalalajien kanssa. Ne ovat seurallisia kaloja, joita tulisi yhdessä akvaariossa olla vähintään muutamia kappaleita.

Ulkonäkö

Selkäuimarit kasvavat noin 8-10 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita pulleampia ja väritykseltään vaaleampia.

Väritykseltään selkäuimarit ovat ruskeankeltaisia. Se erottuu muista kaloista sen vuoksi, että se ui väärinpäin, vatsan ollessa kohti veden pintaa. Syynä tähän on arveltu olevan se, että se ulottuisi näin ollessaan paremmin kasvin lehtien alapinnoille.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 23-27 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, korkeintaan 15 °dH.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 80 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan vähintään 100 litraa. Akvaarion valaistuksen tulisi olla mieluiten himmeä, ja siellä tulisi olla kiviä, suurilehtisiä kasveja ja mieluiten vielä pintakasveja ja muita suojapaikkoja.

Voidaan ruokkia hiutaleruoilla sekä elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä ja kasvipitoisella ruoalla. Poiketen muista monneista, se myös usein hivuttautuu akvaarion ylätasolle ruokailemaan.

Lisääntyminen

Selkäuimaria voi olla vaikeaa lisätä kotiakvaariossa, mutta ei täysin mahdotontakaan. Se kutee suojaisaan paikkaan, kuten kuoppaan tai luolaan. Molemmat vanhemmat vahtivat mätimunia. Kutemisen aloittaa yleensä vesiolosuhteiden muutos, jonka saa aikaan esimerkiksi vaihtamalla suuren osan akvaarion vedestä.

Selkäuimari (Synodontis nigriventris)

Updated on 2018-05-22T14:17:10+00:00, by attetude.