Kuva: bit.ly/ZKN03q
Kuva: bit.ly/ZKN03q

Täplämonninen (Corydoras paleatus) on panssarimonnien heimoon ja monnisten alaheimoon kuuluva kalalaji, joka on yksi suosituimmista akvaariossa pidettävistä monnisista.

Täplämonninen on rauhallinen kala, joka sopii hyvin useimpaan seura-akvaarioon. Muiden lajien tulisi mieluiten olla myös melko pienekokoisia ja rauhallisia. Asettuu akvaarion pohjakerrokseen, jossa se elää mieluiten vähintään 5-6 kalan ryhmässä.

Ulkonäkö

Täplämonniset kasvavat korkeintaan noin 7 cm:n mittaisiksi. Naaraat kasvavat koiraita suuremmiksi ja ovat ruumiinrakenteeltaan pulleampia.

Täplämonninen on väritykseltään kauniin metallinhohtoinen. Useimmiten yksilöt ovat sinertäviä, mutta myös ruskeaa väritystä voidaan havaita. Täplämonnisesta on olemassa myös albiinomuoto, joka on helppo sekoittaa kuparimonnisen albiinomuotoon.

Hoito ja elinympäristö

Veden mieluisin lämpötila täplämonnille on noin 22-25 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6-7,5. Sopiva veden kovuus on noin 1-15 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään noin 75 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan noin 100 litraa. Akvaarion pohjan tulisi olla hiekkaa tai hienojakoista soraa, jossa ei ole teräviä reunoja. Viihtyy parhaiten akvaariossa, jossa on runsaasti suojaisia paikkoja esimerkiksi erilaisen esineistön muodossa.

Voidaan ruokkia pohjaan vajoavalla ruoalla tai tableteilla. Lisäksi ajoittain niille kannattaa antaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä ruokavalion monipuolistamiseksi.

Lisääntyminen

Lisääntyy melko samaan tapaan muiden monnisten kanssa. Viljely onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa, johon asetetaan enemmän koiraita kuin naaraita. Naaras kiinnittää mädin suurikokoisten kasvien lehdille tai usein akvaarion sivulaseihin. Vanhemmat kannattaa poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen, jotta ne eivät söisi omaa mätiään.

Täplämonninen (Corydoras paleatus)

Updated on 2018-05-22T14:17:09+00:00, by attetude.