Kuva: bit.ly/YgDGnZ
Kuva: bit.ly/YgDGnZ

Ristimonninen (Corydoras semiaquilus) on panssarimonnien heimoon ja monnisten alaheimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa ristimonnisia elää Etelä-Amerikan Perussa ja Brasiliassa.

Ristimonniset ovat rauhallisia kaloja, jotka sopivat hyvin seura-akvaarioon muiden suhteellisen samankokoisten ja rauhallisten lajien kanssa. Viihtyy parhaiten akvaarion pohjakerroksessa. Ristimonniset ovat seurallisia kaloja, joita tulisi pitää vähintään 4-5 kalan ryhmissä. Koiraat saattavat ajoittain käyttäytyä aggressiivisesti toisiaan kohtaan, mutta ne harvemmin tekevät todellista vahinkoa toisilleen.

Ulkonäkö

Ristimonniset kasvavat noin 7-8 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita pulleampia ja usein hieman suurikokoisempia.

Väritykseltään ristimonniset ovat harmaansinertäviä.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilalataan noin 22-26 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, korkeintaan noin 15 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään 80 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan sen tulisi olla vähintään noin 100 litraa. Viihtyy parhaiten Amatsonin biotooppiakvaariossa, jossa on himmeä valaistus ja runsaasti erilaisia piilopaikkoja esineistön muodossa. Pärjää myös normaalisti kasveilla sisustetussa akvaariossa. Pohjalla tulisi olla hiekkaa tai hienojakoista soraa, jossa ei ole teräviä reunoja.

Voidaan ruokkia pohjaan vajoavilla valmisruoilla tai tableteilla. Lisäksi ajoittain ristimonnisille kannattaa syöttää eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä ruokavalion monipuolistamiseksi.

Lisääntyminen

Lisääntyy hyvin samaan tapaan muiden monnisten kanssa. Viljely onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa, johon asetetaan hyvin ruokittuja vanhempia. Kutuakvaariossa tulisi olla enemmän koiraita kuin naaraita. Naaraat kutevat yleensä akvaarion sivulaseihin. Vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen, jotta ne eivät söisi omia mätimuniaan.

Ristimonninen (Corydoras semiaquilus)

Updated on 2018-05-22T14:17:09+00:00, by attetude.