Kuva: bit.ly/Zfp0k9
Kuva: bit.ly/Zfp0k9

Pikkumonninen (Corydoras habrosus) on pienikokoinen monniskalalaji. Luonnossa pikkumonnisia elää Orinoco-joessa Kolumbiassa ja Venezuelassa.

Pikkumonniset ovat rauhallisia kaloja, jotka käytöksensä puolesta sopivat hyvin seura-akvaarioon. Ongelmaksi saattaa muodostua niiden pieni koko, joten seura-akvaarioon sijoitettaessa muiden lajien tulisi olla suhteellisen pienokokoisia sekä rauhallisia kaloja. Viihtyy akvaarion pohjakerroksessa vähintään 6-8:n kalan ryhmissä.

Ulkonäkö

Pikkumonniset jäävät pieniksi, kasvaen vain noin 3-3,5 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita pulleampia ja pyöreämpiä.

Perusväriltään pikkumonniset ovat vaaleahkoja. Kyljessä on havaittavissa tumma raita, ja erilaisia tummempia kuvioita on havaittavissa erityisesti ruumiin yläosassa.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 23-26 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, korkeintaan noin 15 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään noin 50 cm:n mittainen ja tilavuutta tulisi löytyä vähintään noin 60 litraa. Pikkumonniset arvostavat akvaariossa suojaisia paikkoja, joten pohjalla tulisi olla erilaisia esineitä sekä runsaan kasvuston alueita. Pohjan tulisi mieluiten olla hiekkaa tai hienojakeista soraa, jossa ei ole teräviä reunoja.

Pikkumonnisia tulisi ruokkia pääosin pohjaan vajoavalla ruoalla, esimerkiksi sopivilla hiutaleilla. Lisäksi ajoittain kannattaa antaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Lisääntyy melko samaan tapaan kuten muutkin monniset. Kutuakvaarioon tulisi asettaa enemmän koiraita kuin naaraita. Kutemisen saa useimmiten aloitettua lisäämällä veden virtausnopeutta sekä vaihtamalla runsaasti vettä uuteen. Naaraat kutevat tasaiselle pinnalle, usein akvaarion sivulaseihin. Vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen.

Pikkumonninen (Corydoras habrosus)

Updated on 2018-05-22T14:17:09+00:00, by attetude.