Kuva: bit.ly/16btS13
Kuva: bit.ly/16btS13

Pandamonninen (Corydoras panda) on monnisten alaheimoon kuuluva panssarimonni, joka on suhteellisen suosittu akvaariokalalaji. Luonnossa pandamonnisia elää Perussa.

Pandamonniset ovat seurallisia kaloja, jotka viihtyvät parhaiten vähintään kuuden kalan ryhmässä. Pandamonniset ovat rauhallisia kaloja, jotka sopivat hyvin muiden rauhallisten ja suhteellisten pienikokoisten kalojen kanssa samaan akvaarioon. Viihtyvät muiden monnisten tapaan akvaarion pohjakerroksessa.

Ulkonäkö

Pandamonniset kasvavat korkeintaan noin 5 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat pulleampia ja usein hieman koiraita suurempia.

Nuoret yksilöt ovat perusväriltään rusehtavia, vanhemmat puolestaan melko harmaita. Päässä on havaittavissa tumma pandakuvia, jonka lisäksi tummaa väriö on myös pyrstön tyvessä ja selässä.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 21-25 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 6-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla melko pehmeää tai keskikovaa, korkeintaan noin 15 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään noin 50 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan noin 60 litraa. Viihtyy parhaiten Amatsonin biotooppiakvaariossa, jossa ei käytännössä ole kasveja, vaan runsaasti erilaisia piilopaikkoja esineistön muodossa. Sopii kuitenkin myös tavalliseen, normaalisti sisustettuun akvaarioon. Pohjan tulisi olla hiekkaa tai hienojakoista soraa, jossa ei ole teräviä reunoja.

Voidaan ruokkia pohjaan vajoavilla valmisruoilla tai tableteilla. Lisäksi ajoittain niille voidaan antaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Lisääntyy melko samaan tapana muiden monnisten kanssa. Viljely onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa, johon asetetaan enemmän koiraita kuin naaraita. Vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen, jotta ne eivät söisi omaa mätiään.

Pandamonninen (Corydoras panda)

Updated on 2018-05-22T14:17:09+00:00, by attetude.