Kuva: bit.ly/11PWuJ9
Kuva: bit.ly/11PWuJ9

Mustaselkämonninen (Corydoras metae) on monnisten alaheimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa mustaselkämonnisia elää Rio Metassa, Kolumbiassa.

Mustaselkämonninen sopii hyvin täydentämään seura-akvaariota. Se on rauhallinen kala, joka sopii hyvin yhteen muiden rauhallisten ja suhteellisen pienikokoisten kalojen kanssa. Viihtyy akvaarion pohjakerroksessa. Mustaselkämonnista tulisi pitää ryhmässä, jossa on vähintään kuusi kalaa.

Ulkonäkö

Mustaselkämonniset kasvavat noin 5 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita pulleampia ja usein hieman suurempia.

Pohjaväriltään mustaselkämonninen on harmaa. Sillä on havaittavissa selkeä tumma juova, joka jatkuu pyrstöstä selkäevään saakka, mukaillen selän muotoa. Myös päässä on tumma värialue.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 22-25 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6,5-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, korkeintaan noin 15 °dH.

Akvaarion minimipituus on noin 50 cm ja minimitilavuus noin 60 litraa. Viihtyy parhaiten Amatsonin biotooppiakvaariossa, jossa ei ole kasvustoa, vaan runsaasti esineistöä pohjalla. Sopii kuitenkin myös tavalliseen, normaalikasviseen akvaarioon. Akvaarion pohjan tulisi olla hiekkaa tai hienojakoista soraa, jossa ei ole teräviä reunoja.

Voidaan ruokkia pohjaan vajoavalla ruoalla tai tableteilla. Lisäksi ajoittain voidaan antaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Lisääntyy samaan tapaan kuin useat muutkin monniset. Viljely onnistuu parhaiten kutuakvaariossa, johon asetetaan enemmän koiraita kun naaraita. Naaras kutee joko kasvien suurille pinnoille tai akvaarion laseihin. Vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen, jotta ne eivät söisi omia mätimuniaan.

Mustaselkämonninen (Corydoras metae)

Updated on 2018-05-22T14:17:08+00:00, by attetude.