Kuva: bit.ly/17sJHOV
Kuva: bit.ly/17sJHOV

Leopardimonninen (Corydoras trilineatus) on panssarimonnien heimoon ja monnisten alaheimoon kuuluva kalalaji, joka on saanut myös kohtuullisen paljon suosiota akvaariokalana. Luonnossa leopardimonnisia elää melko suurella alueella Etelä-Amerikassa, esimerkiksi Brasiliassa, Kolumbiassa ja Perussa.

Leopardimonninen sopii hyvin seura-akvaarioon muiden suhteellisen pienikokoisten ja rauhallisten kalojen seuraan. Leopardimonniset ovat parvikaloja, joten niitä tulisi yhdessä akvaariossa pitää vähintään kuutta yksilöä.

Ulkonäkö

Leopardimonniset kasvavat noin 5 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat usein hieman koiraita suurempia ja ruumiinrakenteeltaan pulleampia.

Väritykseltään leopardimonninen on vaalea. Vaalean perusvärin päällä on tummia kuvioita, joista on selvästi erotettavissa kyljessä kulkeva tummempi vaakaraita. Leopardimonninen on laajalle levinnyt laji, ja eri alueilta pyydystetyt yksilöt poikkeavat hieman toisistaan väritykseltään.

Hoito ja elinympäristö

Mieluisin veden lämpötila leopardimonniselle on noin 22-26 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, korkeintaan noin 12 °dH.

Akvaarion tulisi pituudeltaan olla vähintään 50 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan noin 60 litraa. Viihtyy parhaiten vähäkasvisessa tai kasvittomassa akvaariossa, jossa on runsaasti esineistöä suojautumista varten. Pärjää myös tavallisessa, normaalikasvisessa akvaariossa.

Leopardimonnisia voidaan ruokkia pohjaan vajoavilla valmisruoilla tai tableteilla. Lisäksi niitä kannattaa ajoittain ruokkia elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Lisääntyminen tapahtuu melko samaan tapaan muiden monnisten tapaan. Parhaiten tämä onnistuu erillisessä kutuakvaariossa, johon asetetaan enemmän koiraita kuin naaraita. Leopardimonninen on yksi helpoimmista viljeltävistä monnisista, joten tämän puolesta se sopii kalojen lisääntymistä vasta opettelevalle aloittelijalle.

Leopardimonninen (Corydoras trilineatus)

Updated on 2018-05-22T14:17:08+00:00, by attetude.