Kuva: bit.ly/10n0UTG
Kuva: bit.ly/10n0UTG

Kuparimonninen (Corydoras aeneus) on panssarimonnien heimoon ja monnisten alaheimoon kuuluva kalalaji. Kuparimonninen on yksi suosituimmista akvaariossa pidettävistä monnisista. Luonnossa kuparimonnisia elää ainakin Kolumbiassa ja Trinidadilla, mutta luultavasti myös huomattavasti laajemmalla alueella Etelä-Amerikassa.

Kuparimonninen on seurallinen kala, joka viihtyy parhaiten akvaarion pohjatasossa. Kuparimonninen on parvikala, jota tulisi pitää vähintään 4-6:n kalan ryhmässä, mutta suurempi ryhmä on sille vain mieleen. Sopii hyvin seura-akvaarion asukkaaksi.

Ulkonäkö

Kuparimonniset kasvavat noin 6-7,5 cm:n mittaisiksi. Naaraat kasvavat usein hieman koiraita kookkaammiksi, sekä ovat ruumiinrakenteeltaan koiraita pulleampia.

Pohjaväriltään kuparimonninen on ruskea. Sen keskellä kulkee paksu musta raita, joka hohtaa hieman vihreänä. Kuparimonnisesta on saatavilla erilaisia värimuunnoksia, joista yleisin on albiinokuparimonninen.

Hoito ja elinympäristö

Lämpötilaltaan veden tulisi olla noin 21-26 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 80 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan vähintään 100 litraa. Pohjan tulisi mieluiten olla hiekkaa tai hienojakoista soraa, jossa ei ole teräviä reunoja. Sisustuksen suhteen kuparimonniset eivät ole muutoin kovin tarkkoja, kunhan tarjolla on vain riittävästi suojaisia paikkoja.

Kuparimonisia voidaan ruokkia pohjaan vajoavalla valmisruoalla, monneille tarkoitetuilla tablettiruoilla sekä ajoittain pakastetuilla ravintoeläimillä.

Lisääntyminen

Viljely onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa, johon asetetaan enemmän koiraita kuin naaraita. Lisääntyminen voi onnistua myös seura-akvaariossa. Kuteminen alkaa, kun vesiolosuhteet muuttuvat, tärkeimpänä on veden lämpötilan lievä lasku. Naaras kiinnittää munat tasaiselle pinnalle, mikä akvaariossa tarkoittaa usein sivulaseja, mutta myös esimerkiksi suurilehtisten kasvien pintoja.

Kuparimonninen (Corydoras aeneus)

Updated on 2018-05-22T14:17:08+00:00, by attetude.