Kuva: bit.ly/11Jy42A
Kuva: bit.ly/11Jy42A

Korumonninen (Corydoras elegans) on panssarimonnien heimoon ja monnisten alaheimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa korumonnisia elää Ecuadorissa, Kolumbiassa, Perussa ja Brasiliassa.

Korumonniset ovat rauhallisia kaloja, jotka sopivat hyvin seura-akvaarioon. Muiden lajien tulisi olla myös rauhallisia ja suhteellisen pienikokoisia. Korumonniset ovat seurallisia kaloja, joten niitä tulisi pitää vähintään kuuden kalan ryhmässä.

Ulkonäkö

Korumonniset kasvavat noin 5 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita pulleampia ja yleensä myös hieman pidempiä. Koiraiden selkäevä on puolestaan pidempi.

Väritys vaihtelee sukupuolittain. Koiraat ovat pistekuvioinnin peittämiä, naarailla puolestaan kyljessä on havaittavissa raita. Värityserot kuitenkin ovat suuria myös saman sukupuolen sisällä, joten yhtenäistä kuvausta on vaikea laatia.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 22-25 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla melko pehmeää tai keskikovaa, korkeintaan noin 15 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään tilavuudeltaan noin 60 litraa. Viihtyy parhaiten vähäkasvisessa akvaariossa, jossa on runsaasti piilopaikkoja esimerkiksi puunrunkojen muodossa. Pohjan tulisi olla hiekkaa tai hienojakoista soraa, jossa ei ole teräviä reunoja.

Voidaan syöttää pohjaan vajoavalla ruoalla, esimerkiksi pelleteillä. Myös tabletit käyvät hyvin ruokintaan. Ajoittain tulisi antaa myös eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Lisääntyminen tapahtuu melko samaan tapaan muiden monnisten kanssa. Viljely onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa, johon asetetaan koiraita noin tuplasti naaraita enemmän. Vanhemmat siirretään kutuakvaariosta pois kutemisen jälkeen, jotta ne eivät söisi omaa mätiään.

Korumonninen (Corydoras elegans)

Updated on 2018-05-22T14:17:08+00:00, by attetude.