Kuva: bit.ly/12MId15
Kuva: bit.ly/12MId15

Kirjomonninen (Corydoras schwartzi) on panssarimonnien heimoon kuuluva ja monnisten alaheimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa kirjomonnisia elää Brasiliassa.

Kirjomonninen on rauhallinen kala, joka viihtyy hyvin seura-akvaarion pohjakerroksessa. Muiden lajien tulisi olla myös rauhallisia ja suhteellisen pienikokoisia. Viihtyy parhaiten ryhmässä, joten yhdessä akvaariossa tulisi olla vähintään kuusi kirjomonnista, mutta mieluiten hieman enemmänkin.

Ulkonäkö

Kirjomonniset kasvavat noin 6-7 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita pulleampia ja leveämpiä, ja usein myös hieman pidempiäkin.

Pohjaväriltään kirjomonninen on vaalea. Kyljessä kulkee pisteiden muodostamia tummia raitoja, ja päässä on suurempi tumma alue.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 22-25 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, korkeintaan noin 18 °dH.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään noin 60 cm:n mittainen. Viihtyy parhaiten tummavetisessä akvaariossa, jonka pohjalla on esimerkiksi puunrunkoja suojautumista varten. Luonnonympäristössä ei ole huomattavasti kasveja, mutta se pärjää myös hyvin akvaariossa jossa on normaalimääräisesti kasveja.

Voidaan ruokkia pohjaan vajoavalla ruoalla. Sopivat pelletit tai tabletit käyvät hyvin. Ajoittain tulisi ruokavalion monipuolisuuden vuoksi syöttää myös eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Voidaan viljellä muiden monnisten tapaan, mutta kirjomonniset ovat lisääntymisen kannalta vaikeimmasta päästä. Lisääminen onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa, johon asetetaan kalaryhmä. Koiraita tulisi olla naaraita noin kaksi kertaa enemmän. Kutemisen jälkeen vanhemmat tulee poistaa akvaariosta tai mätimunat siirtää erilliseen poikasakvaarioon, jotta vanhemmat eivät söisi mätiään.

Kirjomonninen (Corydoras schwartzi)

Updated on 2018-05-22T14:17:08+00:00, by attetude.