Kuva: bit.ly/11pwZfP
Kuva: bit.ly/11pwZfP

Kaarimonninen (Corydoras arcuatus) on panssarimonnien heimoon ja monnisten alaheimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa kaarimonnisia elää Etelä-Amerikassa, mm. Brasiliassa, Perussa, Ecuadorissa ja Kolumbiassa.

Kaarimonniset ovat rauhallisia ja seurallisia kaloja. Niitä tulisi pitää akvaariossa vähintään 6 kalan ryhmässä, mutta mieluiten vielä tätäkin suuremmassa porukassa. Sopii rauhallisuutensa vuoksi hyvin seura-akvaarioon, jossa ne viihtyvät akvaarion pohjakerroksessa.

Ulkonäkö

Kaarimonniset kasvavat noin 5 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita huomattavasti pulleampia ja leveämpiä.

Kaarimonninen on pohjaväriltään vaalea. Sen kyljessä kulkee musta raita, joka on kaareutuu kehon muodon mukaan.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila on 21-27 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 6-7,5. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, korkeintaan noin 20 °dH.

Tilavuudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään noin 100 litraa. Akvaarion pohjana tulisi olla hienojakoista hiekkaa tai pienikokoista soraa, jossa ei ole teräviä reunoja. Kaarimonniset eivät ole kovin tarkkoja akvaarion sisustuksen suhteen, kunhan siellä on tarvittava määrä piilopaikkoja joko esineistön tai kasvien muodossa.

Kaarimonnisia voidaan ruokkia pohjaan vajoavalla ruoalla, esimerkiksi pelleteillä tai tableteilla. Lisäksi niille tulisi antaa ajoittain eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Melko vaikea kala viljellä, mutta ei täysin mahdotonkaan. Lisääntyminen tapahtuu samaan tapaan kuin muillakin monnisilla. Sopiva ryhmä, jossa on enemmän koiraita kun naaraita asetetaan kutuakvaarioon. Vanhemmat poistetaan akvaariosta kutemisen jälkeen, jotta ne eivät söisi omia poikasiaan.

Kaarimonninen (Corydoras arcuatus)

Updated on 2018-05-22T14:17:08+00:00, by attetude.