Kuva: bit.ly/17sFY3Z
Kuva: bit.ly/17sFY3Z

Kääpiömonninen (Corydoras pygmaeus) on pienikokoinen monnislaji. Luonnossa kääpiömonnisia elää ainoastaan Rio Madeira -joessa Brasiliassa.

Kääpiömonniset ovat parvikaloja, joita tulisi pitää yhdessä akvaariossa vähintään noin 8-10 yksilöä, mutta suuremmat ryhmät ovat suositeltavia. Sopii heikohkosti seura-akvaarioon sen pienen koon vuoksi, mutta pärjää hyvin muiden pienikokoisten ja rauhallisen kalojen kanssa.

Ulkonäkö

Kääpiömonniset jäävät pienikokoisiksi, kasvaen ainoastaan noin 2-3 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat usein koiraita hieman suurempia ja ruumiinrakenteeltaan pulleampia.

Väriltään kääpiömonniset ovat hopeanharmaita. Kyljessä kulkee tummempi vaakasuora juova.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan noin 22-26 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6,5-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa, korkeintaan noin 14 °dH.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään noi 50 cm:n mittainen ja tilavuudeltaan 60 litraa. Kääpiömonninen viihtyy parhaiten runsaskasvisessa akvaariossa, mutta pärjää myös akvaariossa jossa kasveja ei ole, kunhan piilopaikkoja on vain runsaasti erilaisten esineiden muodossa. Akvaarion valaistuksen tulisi olla melko himmeä.

Voidaan ruokkia lähestulkoon kaikella ruoalla, jotka ovat tarpeeksi pienikokoista. Esimerkiksi pieneksi jauhetut hiutaleruoat sopivat hyvin. Ajoittain voidaan antaa esimerkiksi artemian toukkia.

Lisääntyminen

Voidaan lisätä melko samaan tapaan kuin muitakin monnisia. Viljely onnistuu parhaiten erillisessä kutuakvaariossa, sillä kutemisen aloitus vaatii yleensä vesiolosuhteiden muutoksen. Kutuakvaarioon tulisi asettaa koiraita noin kaksi kertaa naaraita enemmän. Kuteminen alkaa yleensä, kun veden lämpötilaa lasketaan muutamalla asteella, samalla kuin yli puolet vedestä vaihdetaan. Kutee tasaisille pinnoille, kuten kasvien lehdille tai akvaarion sivulaseihin.

Vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen, jotta ne eivät söisi omia muniaan. Pienikokoisia poikasia voidaan aluksi ruokkia likoeläimillä ja myöhemmin artemian toukilla.

Kääpiömonninen (Corydoras pygmaeus)

Updated on 2018-05-22T14:17:08+00:00, by attetude.