Kuva: bit.ly/19wO371
Kuva: bit.ly/19wO371

Jaguaarimonninen (Corydoras julii) on monnisten alaheimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa jaguaarimonnisia elää Brasilian joissa.

Jaguaarimonninen sekoitetaan usein lähes samannäköiseen leopardimonniseen. Usein akvaariokaupoissa myytävät jaguaarimonniset ovatkin leopardimonnisia.

Jaguaarimonninen on hyvin seura-akvaarioon sopiva kala, joka viihtyy akvaarion alakerroksessa. Seura-akvaariossa ollessaan se viihtyy parhaiten muiden rauhallisten lajien kanssa. Jaguaarimonnisia tulisi pitää vähintään kuuden kalan ryhmässä.

Ulkonäkö

Jaguaarimonniset kasvavat noin 5 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat koiraita huomattavasti pulleampia.

Pohjaväriltään jaguaarimonninen on hopeanharmaa. Se on tummien pisteiden ympäröimä. Kehon takaosassa kulkee musta raita, jonka ympärillä ei ole pisteitä. Jaguaarimonnisen päässä on pisteitä, kun taas leopardimonnisella päässä on useimmiten juovia.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan 23-26 °C. Sopiva veden pH-arvo on noin 6,5-7,5. Veden tulisi olla melko pehmeää, kovuudeltaan korkeintaan 15 °dH.

Akvaarion tulisi olla vähintään 50 cm:n mittainen. Luonnollisessa elinympärisössään jaguaarimonnisella ei ole kasveja, vaan runsaasti erilaisia suojapaikoja, esimerkiksi puita ja sameahkoa vettä. Parhaiten se viihtyy tälläisessä ympäristössä, mutta se pärjää myös akvaariossa jossa on normaali määrä kasveja. Pohjan tulisi olla hiekkainen.

Jaguaarimonnisia tulisi syöttää pohjaan vajoavilla ruoilla, esimerkiksi pelleiteillä tai tableteilla. Lisäksi voidaan antaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Voidaan viljellä erillisessä kutuakvaariossa muiden monnisten tapaan. Kutuakvaarioon asetetaan sopiva ryhmä, jossa on enemmän koiraita kuin naaraita. Vanhemmat syövät yleensä omaa mätiään, joten ne tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen.

Jaguaarimonninen (Corydoras julii)

Updated on 2018-05-22T14:17:07+00:00, by attetude.