Kuva: bit.ly/Y8UgGo
Kuva: bit.ly/Y8UgGo

Helmimonninen (Corydoras sterbai) on monnisten alaheimoon kuuluva kalalaji. Helmimonninen tunnettiin aikaisemmin myös nimellä valkopilkkumonninen. Luonnossa helmimonnisia elää Boliviassa ja Brasiliassa.

Helmimonninen sijoittuu akvaarion pohjakerrokseen, jossa se viihtyy parhaiten vähintään kuuden kalan ryhmässä. Sopii hyvin seura-akvaarioon muiden rauhallisten kalalajien kanssa.

Ulkonäkö

Helmimonniset kasvavat noin 5-6 cm:n mittaisiksi. Naaraat ovat useimmiten koiraita pulleampia ja hieman suurempia.

Pohjaväriltää helmimonninen on ruskea. Kyljen takaosassa on valkoisia juovia ja muussa kehossa valkoisia pilkkuja.

Helmimonninen on helppo sekoittaa hietamonniseen. Kalat voi erottaa siitä, että helmimonnisen pään pohjaväri on ruskea ja pilkut valkoisia, kun taas hietamonnisella värit ovat päässä käänteiset.

Hoito ja elinympäristö

Veden tulisi olla lämpötilaltaan 23-28 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 6-8. Veden tulisi olla melko pehmeää, korkeintaan 15 °dH.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 60 cm:n mittainen. Sen luonnolliseen ympäristöön ei kuulu kasveja, vaan pohjalla olevia puita ja sameahkoa vettä. Akvaarion pohjan tulisi olla hienojakeista soraa, jossa ei ole teräviä reunoja. Se pärjää myös akvaariossa, jossa on kasveja.

Ruoan tulisi olla pohjaan vajoavaa. Pelletit tai tablettiruoat käyvät hyvin. Valmisruan lisäksi ajoittain helmimonnisille voi antaa eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Helmimonninen on suhteellisen hyvä kala lisääntymään. Viljelyyn kannattaa käyttää erillistä kutuakvaariota, jotta vanhemmat eivät söisi omaa mätiään. Akvaarioon tulisi asettaa ryhmä, jossa on enemmän koiraita kun naaraita. Kuteminen alkaa yleensä kun kutuakvaarion veden lämpötilaa nostetaan.

Helmimonninen (Corydoras sterbai)

Updated on 2018-05-22T14:17:07+00:00, by attetude.