Kuva: bit.ly/10oZsjB
Kuva: bit.ly/10oZsjB

Täpläpartamonni (Ancistrus cirrhosus) on plekojen alaheimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa täpläpartamonneja elää Argentiinassa ja Uruguayssa.

Täpläpartamonni on helppo sekoittaa sen lähisukulaiseen, helmipartamonniin. Akvaariokaupoissa kaloja myydään usein sekoitettuna toisiinsa, eivätkä risteytyksetkään ole tavattomia. Yhdessä nätä kaloja kutsutaan joskus nimetyksellä maatiaispartamonni.

Täpläpartamonnit ovat hyviä kaloja seura-akvaarioihin, sillä ne ovat suhteellisen rauhallisia ja sopivan kokoisia kaloja. Erityisesti koiraat saattavat ajoittain olla reviiritietoisia toistensa kesken, joten jokaiselle koiraalle tulisi järjestää riittävästi omaa tilaa, eikä akvaarion pohjakerrosta tulisi täyttää järjettömän täyteen.

Ulkonäkö

Täpläpartamonnit kasvavat noin 10-12 cm:n mittaisiksi. Aikuiset koiraat ja naaraat voi erottaa koiraan kasvattamista suurista viiksistä, jotka muistuttavat pensasta.

Perusväriltään kala on tummanruskea tai lähes musta. Pohjavärin päällä kalalla on keltaisia tai rusehtavia pilkkuja.

Hoito ja elinympäristö

Mieluisin veden lämpötila on noin 21-27 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla noin 6-8. Kovuudeltaan veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 75 cm:n mittainen. Sisustuksen suhteen täpläpartamonnit eivät ole kovin tarkkoja. Tärkeintä olisi, että akvaarion pohjakerroksessa olisi kuitenkin tarpeeksi erilaisia suojaisia paikkoja. Suojaa voi järjestää joko kasveilla tai erilaisellla esineistöllä.

Täpläpartamonnit syövät pääosin kasvipitoista ruokaa, joten sille voi syöttää esimerkiksi kurkkua, pinaattia tai spirulina-hiutaleita.

Lisääntyminen

Täpläpartamonnin lisääntyminen on suhteellisen helppoa, ja täysikasvuiset yksilöt saattavat tuottaa jälkikasvua jopa tavallisessa seura-akvaariossakin. Jos kaloja halutaan viljellä järjestelmällisemmin, tulisi käyttää erillistä kutuakvaariota.

Täpläpartamonni (Ancistrus cirrhosus)

Updated on 2018-05-22T14:17:06+00:00, by attetude.