Kuva: bit.ly/14HkpP6
Kuva: bit.ly/14HkpP6

Helmipartamonni (Ancistrus dolichopterus) on imumonnien heimoon ja plekojen alaheimoon kuuluva kalalaji, joka on saanut jonkin verran suosiota myös akvaariokalana. Luonnossa helmipartamonneja elää Etelä-Amerikassa, ainakin Brasiliassa, mutta mahdollisesti myös laajemmallakin alueella.

Helmipartamonni sekoitetaan usein täpläpartamonniin niiden hämäävän saman ulkonäön vuoksi. Onkin mahdollista, että usein akvaarioliikkeissä näitä kaloja myydään väärällä nimellä, tai kalat ovat risteymiä. Helmipartamonnille on määritetty L-numero L183.

Helmipartamonnit ovat hyvin seura-akvaarion pohjakerrokseen sopivia rauhallisia kaloja. Saattavat olla melko reviiritietoisia, eriteyisesti tätä on havaittavissa koiraiden kohdalla. Viettävät paljon aikaa imuroiden levää kivistä ja akvaarion laseista.

Ulkonäkö

Helmipartamonnit kasvavat noin 10-11 cm:n mittaisiksi. Koiraille kasvaa aikuisiällä viikset, jotka luovat parta- tai pensasmaisen vaikutelman. Helmipartamonnin erottaa muista plekoista siitä, että helmipartamonnin selkäevässä on yhdeksän ruotoa.

Yleisväriltään helmipartamonnit ovat tummanruskeita. Pohjavärin päällä on havaittavissa runsaasti kellertäviä pilkkuja. Nuorilla kaloilla on selkäevässä ja pyrstössä vaaleampia reuna.

Hoitoa ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila on 23-28 °C. Veden tulisi pH-arvolaan olla noin 6-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla melko pehmeää, korkeintaan 10 °dH.

Akvaarion tulisi olla pituudeltaan vähintään 60 cm:n mittainen. Sen luonnollisessa elinympäristössä ei ole merkittävästi kasveja tai kiviä, vaan suojaisat paikat ovat esimerkiksi puunrunkojen muodostamia. Akvaariossa se pärjää kuitenkin monissa ympäristöissä, eikä häiriinny esimerkiksi runsaskasvisesta akvaariosta. Veteen voidaan lisätä turveuutetta.

Helmipartamonni syö pääosin kasvipitoista ruokaa, kuten vaikkapa kurkkua tai pinaattia. Halutessaan sille voi ajoittain antaa myös pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Helmipartamonnit ovat melko helppoja kaloja lisääntymään, ja ne saattavat tuottaa jälkikasvua aivan tavallisessa seura-akvaariossakin, kunhan vesiolosuhteet ovat oikeat. Mätimunista ja poikasista pitää huolen lähinnä koiras.

Helmipartamonni (Ancistrus dolichopterus)

Updated on 2018-05-22T14:17:06+00:00, by attetude.