Kuva: bit.ly/YaE5mA
Kuva: bit.ly/YaE5mA

Viisiraitabarbi (Puntius pentazona) luonnollisesti Borneolla elävä särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji. Viisiraitabarbi on helppo sekoittaa sen lähisukulaiskalaan, tiikeribarbiin.

Viisiraitabarbi on parvikala, joita tulisi pitää yhdessä akvaariossa vähintään 8-10 kappaletta. Viisiraitabarbi sopii hyvin seura-akvaarioon, joskin sijoittamista aggressiivisten kalojen kanssa samaan akvaarioon tulisi välttää. Viisiraitabarbi on melko rauhallinen ja pienikokoinen kala, joten se häviää aggressiivisemmille kaloille mm. taistelut ruoasta.

Ulkonäkö

Viisiraitabarbit kasvavat noin 5-5,5 cm:n mittaisiksi. Koiraat ovat naaraita hieman pienempiä, laihempia ja väritykseltään voimakkaampia.

Perusväritykseltään kala on harmaahko hieman punaisella sävyllä varustettuna. Kalassa on viisi pystysuuntaista mustaa raitaa, verrattuna tiikeribarbin neljään raitaan. Evät ovat punaisia, kuten myös koiraiden kuononkärjetkin.

Hoito ja elinympäristö

Viisiraitabarbi viihtyy parhaiten vedessä, jonka lämpötila on 21-26 °C. pH-arvoltaan veden tulisi olla 5,5-7,5. Kovuudeltaan veden tulisi olla melko pehmeää.

Viisiraitabarbi viihtyy runsaskasvisessa akvaariossa, jossa on myös paljon tilaa uimiseen. Pituudeltaan akvaarion tulisi olla vähintään 80 cm.

Viisiraitabarbia voidaan ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla, jonka lisäksi niille voidaan syöttää eläviä tai pakastettuja ravintoeläimiä.

Lisääntyminen

Viisiraitabarbi saattaa lisääntyä omia aikojaan hyvinhoidetussa akvaariossa. Jos niitä halutaan viljellä järjestelmällisemmin, kannattaa käyttää erillistä kutuakvaariota. Kutuakvaarion tulisi olla himmeästi valaistu. Kutupari asetetaan akvaarioon, josta ne poistetaan kutemisen jälkeen, jotta ne eivät söisi omia mätimuniaan. Poikaset kuorituvat muutaman vuorokauden sisällä ja lähtevät uimaan hieman alle viikon kuluttua kutemisesta. Poikasia voidaan syöttää aluksi likoeläimillä ja myöhemmin artemian toukilla.

Viisiraitabarbi (Puntius pentazona)

Updated on 2018-05-22T14:17:05+00:00, by attetude.