Kuva: bit.ly/Z1fdQt
Kuva: bit.ly/Z1fdQt

Verkkobarbi (Puntius oligolepis) on luontaisesti Sumatralla elävä särkikaloihin kuuluva kalalaji. Se on saavuttanut myös suosiota akvaariokalana.

Verkkobarbi soveltuu hyvin seura-akvaarioon. Se on parvikala, jonka parvessa tulisi olla vähintään 5-6 kalaa. Naaraita tulisi mieluiten olla koiraita enemmän. Verkkobarbit asettuvat akvaariossa joko keskitasoon tai hieman tätä matalammalle pohjan tuntumaan.

Koiraat saattavat joskus ottaa mittaa toisiaan harmittomasti. Tätä lukuunottamatta vekkobarbit ovat rauhallisia kaloja. Ongelmia saattaa kuitenkin tulla, jos verkkobarbi joutuu elämään liian pienessä parvessa.

Ulkonäkö

Verkkobarbi kasvaa noin 5 cm:n mittaiseksi. Naaraat ovat hieman koiraita pulleampia. Koiraiden evät ovat punaruskeita mustalla reunuksella varustettuna.

Kalan nimi, verkkobarbi, tulee sen suomujen muodostamasta kuviosta, joka muistuttaa verkkoa. Verkkobarbista on saatavilla erilaisia värimuunnoksia, jolloin värityksessä voi olla punaisen tai vihreän sävy.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva lämpötila verkkobarbilla on noin 20-25 °C. Veden tulisi olla pH-arvoltaan mieluiten 6-6,5. Vesi voi vaihdella pehmeästi jopa melko kovaankin.

Akvaarion takaosassa sekä takaosassa että sivuilla, mutta täysin välttämätöntä tämä ei ole.

Verkkobarbit ovat moniruokaisia, joten niitä voi ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä elävillä tai pakastetuilla eläimillä.

Lisääntyminen

Verkkobarbit laskevat mätimuniaan kutemisen jälkeen kasvillisuuden sekaan. Ne käyttävät myös omia mätimuniaan ravinnokseen, joten jos verkkobarbeja halutaan lisätä varmemmin, tulisi käyttää erillistä kutuakvaariota. Kutemisen jälkeen vanhemmat tulisi poistaa kutuakvaariosta ja poikasia tulisi ruokkia artemian toukilla.

Verkkobarbi (Puntius oligolepis)

Updated on 2018-05-22T14:17:05+00:00, by attetude.