Kuva: bit.ly/YI1dMY
Kuva: bit.ly/YI1dMY

Tulipyrstö (Epalzeorhynchos bicolor) on särkikalojen heimoon kuuluva kala. Luonnossa tulipyrstöjä elää Thaimaassa, jossa se on joutunut uhanalaiseksi lajiksi sen luontaisen elinympäristön tuhoutumisen vuoksi.

Tulipyrstö on reviiritietoinen ja paljon tilaa vaativa kala. Tulipyrstöjä tulisi sijoittaa akvaarioon vain yksi yksilö, jonka lisäksi seura-akvaarioon ei tulisi sijoittaa ulkonäöltään tulipyrstöjä muistuttavia kaloja reviirikiistojen ja tappeluiden välttämiseksi.

Ulkonäkö

Tulipyrstöt kasvavat noin 12 cm:n mittaiseksi. Luonnossa yksilöt ovat hieman tätä suurempia. Nuoria kaloja on vaikea erottaa toisistaan, mutta vanhemmiten naaraat muuttuvat koiraita pulleamiksi. On mahdollista, että aikusten koiraiden evät ovat myös hieman naaraiden eviä pidempiä.

Väritykseltään tulipyrstö on musta, lukuunottamatta sen punaista pyrstöä. Tämä väriyhdistelmä tekee tulipyrstöstä mielenkiintoisen näköisen kalan.

Hoito ja elinympäristö

Tulipyrstöjä varten veden lämpötilan tulisi olla noin 22-26 °C. Veden pH-arvon tulisi olla 6-8, mieluiten noin 7. Kovuudeltaan veden tulisi olla mieluiten pehmeää tai keskikovaa.

Akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm pitkä ja tilavuudeltaan vähintään noin 300 litraa. Tulipyrstö pitää hiekkapohjaisesta akvaariosta, jonka vesi on virtaavaa. Myös kasvit ja pohjajuurakko ovat niiden mieleen.

Tulipyrstöä voi ruokkia hiutaleruoalla sekä elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä. Se arvostaa kasvipohjaista ruokaa. Kalat saattavat myös ajoittain syödä hieman leviä, mutta ne eivät ole varsinaisia levänsyöjiä.

Lisääntyminen

Tulipyrstöä ei ole ilmeisesti onnistuttu lisäämään kotiakvaariossa. Ammattimaiset viljelijät lisäävät tulipyrstöä erinäisten hormoneiden avulla.

Tulipyrstö (Epalzeorhynchos bicolor)

Updated on 2018-05-22T14:17:05+00:00, by attetude.