Kuva: bit.ly/ZzZbkM
Kuva: bit.ly/ZzZbkM

Tulievä (Epalzeorhynchos frenatus) on särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji. Luonnossa tulieviä esiintyy Kaakkois-Aasiassa, ainakin Thaimaassa, Laosissa ja Kambodẑassa. Tulievä on akvaariokalana kohtuullisen suosittu ja näyttävän näköinen.

Tulievä on kala, joka sopii kohtuullisesti seura-akvaarioon. Se on erittäin reviiritietoinen kala, joten yhteen akvaarioon tulisi sijoittaa vain yksi tulievä, jonka lisäksi muita samannäköisiä kaloja tulisi välttää. Jos kyseessä on todella suuri akvaario, on useiden tulievien pitäminen samassa akvaariossa kuitenkin mahdollista.

Rakennettaessa seura-akvaariota, tulisi tulievä lisätä akvaarioon viimeisenä, jotta se ei valloittaisi koko akvaariota omaksi reviirikseen. Tulievä viihtyy parhaiten akvaarion pohjakerroksessa.

Ulkonäkö

Tulievät kasvavat korkeintaan noin 15 cm:n mittaiseksi. Täysikasvuiset naaraat ovat koiraita huomattavasti pulleampia. Nuoria yksilöitä voi olla vaikeaa erottaa toisistaan.

Tulievä on väritykseltään vihertävänharmaa tai lähes musta. Evät ovat punaisia.

Hoito ja elinympäristö

Sopiva veden lämpötila tulievälle on noin 22-26 °C. Veden pH-arvo voi olla väliltä 6,5-8, mutta parhaiten tulievä viihtyy neutraalissa vedessä (pH noin 7). Kovuudeltaan veden tulisi mieluiten olla pehmeää tai keskikovaa.

Tulievä viihtyy parhaiten akvaariossa, joka muistuttaa ympäristöltään virtaavaa jokea. Se ei kuitenkaan ole kovin tarkka ympäristönsä suhteen. Akvaarion tulisi olla vähintään 120 cm pitkä ja tilavuudeltaan vähintään 250 litraa.

Tulieviä voi ruokkia tavallisilla hiutaleruoilla sekä elävillä tai pakastetuilla ravintoeläimillä. Sille voi syöttää myös kasvipitoista ruokaa.

Lisääntyminen

Tulievä ei yleensä lisäänny tavallisissa kotiakvaarioissa. Ammattimaiset viljelijät lisäävät tulieviä antamalla kaloille hormoneita.

Tulievä (Epalzeorhynchos frenatus)

Updated on 2018-05-22T14:17:05+00:00, by attetude.