Kuva: bit.ly/Y1bX8K
Kuva: bit.ly/Y1bX8K

Tiikeribarbi (Puntius tetrazona) on särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji. Tiikeribarbi elää luonnollisesti Sumatralla ja Borneolla, josta se on lopulta päätynyt myös meille akvaariokalaksi.

Tiikeribarbi on akvaariokalana melko helppohoitoinen ja aktiivinen kala. Se sopii hyvin seura-akvaarioon, mutta saattaa näykkiä pitkäeväisiä kaloja, joten sijoittamista niiden kanssa samaan akvaarioon tulisi välttää.

Tiikeribarbit viihtyvät parhaiten parvissa, joissa tulisi olla vähintään 6 jäsentä. Parvessa eläminen myös vähentää kalan aggressiivista käytöstä ja evien näykkimistä. Tiikeribarbit pitävät akvaarion keskiosassa oleskelusta.

Ulkonäkö

Tiikeribarbi kasvaa aikuisiällä korkeintaan noin 7 cm pitkäksi. Naaras on hieman koirasta pulleampi.

Tiikeribarbin nimi tulee sen pystyraidoista, Tummat pystyraidat ovat sen harmaanhopeisen perusvärin päällä. Kalan evät ovat punaiset, ja koirailla punaisuus tulee hieman voimakkaammin esille. Koirailla on täysikasvuisena lisäksi punaista väriä myös suun ympärillä.

Lajista on olemassa muutamia värimuunnoksia, mutta suuri osa suomalaisista tiikeribarbeista edustaa lajille tyypillistä väritystä.

Hoito ja ulkonäkö

Veden lämpötilan tulisi olla noin 24-27 °C. Sopiva veden pH-arvo on 6,5-7,5. Veden tulisi olla kovuudeltaan pehmeää tai keskikovaa, noin 5-18 °dH.

Tiikeribarbi viihtyy akvaariossa jossa on runsaasti kasveja sekä liikkumatilaa. Akvaarion tulisi olla vähintään 80 cm pitkä ja hyvin valaistu.

Tiikeribarbit ovat kaikkiruokaisia, joten niitä voi ruokkia mm. hiutaleilla sekä elävillä tai pakastekuivatuilla eläimillä.

Lisääntyminen

Tiikerbibarbia kannattaa lisätä erillisessä kutuakvaariossa, sillä ne syövät omia mätimuniaan. Naaraat tuottavat yhden kutemisen aikana suuren määrän mätimunia, noin 300-500 kappaletta.

Tiikeribarbi (Puntius tetrazona)

Updated on 2018-05-22T14:17:04+00:00, by attetude.