Kuva: bit.ly/Z6qH5t
Kuva: bit.ly/Z6qH5t

Siniseeprakala (Devario malabaricus) on Sri Lankassa ja Intiassa luontaisesti elävä särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji.

Siniseeprakala on aktiivinen kala, joka sopii hyvin seura-akvaarioon. Se saa aktiivisella toiminnallaan aikaan vipinää, joten tästä häiriintyvien kalojen sekaan sitä ei välttämättä kannata asettaa. Siniseeprakalat tarvitsevat parven ympärilleen, joten samaan akvaarioon tulisi laittaa vähintään viisi siniseeprakalaa.

Ulkonäkö

Siniseeprakala kasvaa luonnossa noin 15 cm pitkäksi. Akvaariossa kala jää kuitenkin usein tätä pienemmäksi, usein noin 10 cm mittaiseksi. Naaraat ovat hieman koiraita pulleampia, erityisesti kutuaikaan.

Siniseeprakala muistuttaa ulkonäöltään melko paljon tavallista seeprakalaa. Kala on perusväriltään hopeinen. Koko kalaa halkoo paksu sininen raita, jonka päällä on näkyvissä vielä muutama ohuempi keltainen raita. Aikuiset koiraat ovat hieman naaraita kirkkaampia väritykseltään.

Hoito ja elinmpäristö

Sopiva veden lämpötila siniseeprakalalle on 23-27 °C. Veden tulisi pH-arvoltaan olla noin 6,5-7,5. Veden tulisi olla pehmeää tai keskikovaa.

Siniseeprakala on aktiivinen uimari, joten akvaarion tulisi olla vähintään 100 cm pitkä. Akvaarion tulisi myös olla melko tilava parvea varten, joten parvea ei välttämättä kannata sijoittaa alle 250 litran akvaarioon. Akvaariossa tulisi olla runsaasti kasvustoa sivuilla, mutta runsaasti tilaa uimiseen keskellä.

Siniseeprakala on monipuolinen syöjä, joten sille kelpaa niin hiutaleet kuin elävät tai pakastekuivatut eläimet.

Lisääntyminen

Siniseeprakalaa on helpointa lisätä erillisessä kutuakvaariossa, johon vanhemmat asetetaan. Vanhemmat tulisi poistaa akvaariosta kutemisen jälkeen, sillä niillä on tapana syödä omaa mätiään. Poikasia voi ruokkia aluksi likoeläimillä, ja myöhemmin artemian toukilla.

Siniseeprakala (Devario malabaricus)

Updated on 2018-05-22T14:17:04+00:00, by attetude.